Annons

Se till att synas i mörkret!

Fem viktiga saker att tänka på så att du syns ordentligt i trafiken!

Mejla
Dela (82)
Pinna

reflex

5 saker att tänka på!

40 procent av alla trafikolyckor med gående inträffar när det är mörkt. Att skaffa en reflex är en billig investering för att synas bättre. Det finns ett par saker du bör tänka på, inte minst hur du kollar att din gamla reflex håller måttet…

1. Låt reflexen dingla

Gärna reflexväst, men tänk på att komplettera med band kring armar och ben. Det är bra att ha en hängande reflex då den syns bäst i rörelse.

2. På rätt ställe

Om du placerat din ”snöflinga” lågt syns den bättre när bilens halvljus är på. På små barn syns reflexer bra eftersom barnen ofta är i hela halvljusets ljusområde.

3. Varsam hantering

En reflex som legat i fickan och repats mot mynt och nycklar, gör mindre nytta. Hantera den varsamt, och torka av regndroppar från ytan när den blivit blöt. Håll den även från hög värme så att de optiska delarna inte förstörs.

4. Synlig från alla håll

Se till att synas i tid och från alla håll. Med reflex syns du på 125 meters håll i mörker. Med mörka kläder och utan reflexer, syns du bara 20-30 meter bort. Vintertid och i vått väglag syns du ännu sämre och bilarna bromssträcka kan bli 2-4 gånger längre.

5. Testa din gamla

Häng upp en gammal och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Ställ dig på minst fyra meters avstånd och lys med en ficklampa, men inte för långt bort så synbarheten försämras. Jämför reflexernas förmåga.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Källa: NTF
Text: Christel Skeppås

Bild: Shutterstock

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...