Annons

Se brödernas fantastiska pepparkakshus

Bröderna André och Sverker Högbom började med att göra helt "vanliga" pepparkakshus tillsammans. Med åren har de hållit fast vid traditionen och kommit på nya former varje jul. "Kavla tunt, sedan är det bara att experimentera hej vilt", säger Sverker Högbom.

Mejla
Dela (68)
Pinna

André Högbom med årets pepparkakshus. Som hänger under ett ufo. Bild. Privat

Bröderna bygger pepparkakshus från egna mallar

Bröderna Högbom i Östersund började i liten skala. Som barn fick André och Sverker bygga pepparkakshus under mamma Anna-Karins överinseende. Med åren tröttnade de på att återupprepa sig och hittade på nya objekt.

Annons

– Det började med att vi gjorde en modell av vårt radhus som vi växte upp i, sedan gjorde vi våran fjällstuga och så fortsatte det så, säger Sverker Högbom, 33.

Ett sätt att umgås

Genom åren har bröderna hållit fast vid traditionen. Inför varje jul ägnar de gemensam kraft åt att komma på och konstruera något nytt. Det har till exempel blivit pepparkaksvespor, sköldpaddor och husvagnsekipage som bröderna kavlat, bakat och satt ihop.

– Det får bli någon liten utmaning varje år. Det är ett sätt för brorsan och mig att umgås, dricka glögg och julmysa, säger Sverker Högbom.

Bröderna fixade egna formar för att kunna få ihop trädet med trädkojan 2016. Trädet har cirka 300 grenar av pepparkaksdeg. Bild: Privat

I år bestämde bröderna sig för att göra något som svävar fritt. Det blev ett Ufo som sliter upp en stuga i marken.

– För det måste ju finnas ett pepparkakshus med, förklarar Sverker Högbom.

Läs också: Pepparkaka och apelsin i ljuv förening

”Ufot” monterades på en spegel för den rätta tredimensionella effekten.

Bröderna gör sin egen deg och kavlar tunt. Det är en del av tricket, förklarar Sverker Högbom. Bild: Privat

Valet av motiv handlar mest om att tänka utanför pepparkaksformen om man säger så.

– Sedan är det bara att experimentera helt vilt och sätta upp sina egna ramar, säger Sverker Högbom.

Kavla tunt!

Bröderna gör sin egen deg med socker, sirap, ingefära, kanel, bikarbonat, smör, mjölk och vetemjöl.

Färdigköpt deg går inte att kavla tillräckligt tunt, förklarar Sverker.

– Så vi gör vår egen.

Pepparkakshus 2017

Julen 2010 byggde bröderna en bur med ett lejon i. De hade funderingar på att ”spärra” in allt från tomten till snömannen men till slut fick det alltså bli ett lejon. Bild: Privat

Poängen med pepparkakshuset är mer det gemensamma myset än att de ska gå att äta.

– De hamnar där de hamnar, ofta hemma hos morsan, säger Sverker Högbom.

– Man är ju inte så sugen på att äta något som kanske stått framme i en månad.

Ett pepparkaksskepp kommer lastat. Bild: Privat

Varje skapelse måste ha ett pepparkakshus med. Och här blev det en pepparkakshusvagn. Bild: Privat

 Missa inte

10 vackra pepparkakshus som får oss att le

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...