Annons


Allers-Tradgard-loggaSätt upp holkarna redan nu!

Utan skickliga luftakrobater som talgoxe och blåmes skulle fruktträden krylla av frostfjärilslarver. Ett sätt att locka fåglarna till trädgården är att sätta upp holkar.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Växter nära holken ger ett bra skydd. Runt om ingången sitter en metallplatta som ska förhindra att hackspettar hackar upp hålet.

Locka fåglarna till holken!

En holk kan se ut på olika vis. Formen är inte avgörande, är den för stor invändigt kom – mer fåglarna att fylla den med kvistar till dess att den passar.
Viktigare är storleken på ingångshålet. Många av de mindre fåglarna vill ha ett hål som är ca 3 centimeter i diameter.
Nya och fräscha holkar är inte lockande för fåglarna. Häng upp holkarna på vintern (eller på hösten) så att de hinner få några månader utomhus innan våren kommer.
Placera holken i skugga och 
i skydd för stark blåst. Väderstrecket spelar ingen roll. Sätt holken så pass högt från marken att inte katter kommer åt, minst 150 centimeter, gärna högre.

Annons

Gråsparvar vill bo i kolonier. Sätt upp flera holkar nära varandra, eller som här, ett gruppboende med separata rum. Detsamma gäller bl a starar och tornseglare. Andra arter vill ha rejäla avstånd till närmaste holk.

Det finns holkar i andra material 
än trä. Träbetong, en blandning 
av träfiber och betong, har lång hållbarhet och goda isolerande egenskaper vilket ökar ungarnas chanser till överlevnad. Ger bra skydd mot bland annat ekorrar 
och rovfåglar.

 

Av Henrik Hanell

Bild: Anders Kronborg

Missa inte: John Taylor tipsar: Så väljer du träd till trädgården


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...