Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga



Satsa på julisådd – andra chansen i grönsakslandet

Hann du inte 
så i våras får du en ny chans i mitten eller 
slutet av juli. Då är också ett bra tillfälle att fylla 
på i luckorna där du redan hunnit skörda.


Julisådd

Har du ett begränsat utrymme att odla på kan du utnyttja ytan bättre genom att serieodla, det vill säga att ta flera skördar från samma säng.

För visst är det en lyx att kunna njuta av fräscha grönsaker från den egna täppan under många månader, kanske ända fram till jul om du bor i södra eller mellersta Sverige. Vissa grönsaker, exempelvis kål och spenat, blir dessutom allra bäst när de odlas under vår och höst.

När är det dags att sätta igång? Jo, när man skördat vitlöken i juli, när nypotatisen 
är slut och när vårprimörerna och första omgångarna sallat börjar bli övervuxna. Då ger du odlingen en översyn för att se vilka möjligheter du har till nya sådder.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det finns mycket att välja på – snabbväxande asiatiska grönsaker, sallater, kål och sommarrotsaker. Vissa sorter kan man så kontinuerligt hela sommaren. Det gäller exempelvis sallat, rädisor, pak choi och tatsoi. De utvecklas fort och blir lätt förvuxna i sommarvärme så det räcker att så några plantor i taget.

När det gäller rotsaker och en del kål-
sorter, finns både sommar och höstsorter. Sommarmorötter och rödbetor ger mest vid julisådd och blir skördeklara inom fyra månader. Och då kan man förstås skördegallra under tiden. Vintersorter däremot växer långsammare, men klarar i gengäld lagring bättre.

Sommarrödbetor är gott! De är klara att skörda inom fyra månader.

Gör så här

1. Rensa bort ogräs och allt 
som är förvuxet.
2. Mylla ner kompost eller 
brunnen häst- och kogödsel.
3. Vattna igenom och låt dra. Enklast är att passa på när det 
förutspås gråväder för det är viktigt att hålla sådderna fuktiga. 
Om du tidigare bara sått på 
våren kommer du att häpna 
över hur fort det gror när 
jorden är riktigt varm.
4. När det börjar grönska kan 
du ge en rejäl rotblöta och 
sedan täcka mellan raderna 
med 20 cm gräsklipp. Så länge lagret hålls tjockt finns ingen risk att gräset frösår sig. Täcket håller kvar fukten i jorden och avger näring. Men lägg det inte helt intill plantorna, spara 5 cm bar jord närmast.

I stället för att direktså 
i luckorna efter första skörden kan du sätta ner förkultiverade småplantor om du har sådana till hands.

Pak choi och många andra asiatiska grönsaker växer snabbt.

Grönkål är extra köldtålig och kan till och med växa under snön.

TIPS PÅ GRÖDOR ATT SÅ I JULI

grönkål
kinesisk 
salladskål
kålrabbi
majrova
morot
pak choi
portlak
rucola
rädisor
rättika
rödbetor
sallat
svartkål
tatsoi
vintersallat

Praktiska tips

  • Kål, vild rucola och asiatiska 
grönsaker tål någon minusgrad. 
De växer till och med så sakteliga långt in på hösten. Ta upp när 
minusgraderna börjar dominera.
  • Morötter, rättika och rödbetor förvaras med fördel i jorden så länge det går att gräva. Bädda runt grön
sakerna med cirka 20 cm löv och 
täck med dubbel odlingsväv så 
hålls jorden mjuk längre. I zon 1–4 kanske du kan skörda fram till jul 
och slipper förvaringsproblem.

Text Anette Brunsell
Foto Anette Brunsell och Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...