Annons

7 myter om influensa!

Vad är sant och vad är falskt om influensa? Vilka råd kan man lita på i influensatider? När näsan rinner och febern stiger. Här slår vi hål på några myter!

Mejla
Dela (9)
Pinna

sant-eller-falskt-om-influensa

Det finns många råd att få vid influensa, men vad är sant och vad är falskt?

Sant eller falskt om influensa?

Myt 1: Det är klokt att vaccinera sig mot influensa!

Sant!

Men bara om du tillhör en riskgrupp, som exempelvis äldre med hjärtsjukdom och/eller diabetes. Hör efter med din läkare om du är osäker.

Annons

Myt 2: Jag kan få influensa om jag blir kall.

Delvis sant.

Du får influensa genom att smittas av influensavirus. Och viruset har goda förutsättningar, om ditt immunförsvar är försvagat, kanske på grund av anhopade slaggprodukter (som rester av nedbrutna bakterieceller). Enkelt förklarat: när din kropp blir kall drar blodkärlen och lymfan ihop sig och de nedbrutna cellerna blir svårare att utsöndra. Det innebär att resterna hopar sig och blir till ren näring för viruset, som då lättare får fäste i din kropp.

sant-eller-falskt-om-influensa

Stanna hemma om du är har influensa!

Myt 3: Jag kan gå till arbetet, trots att jag har influensa.

Falskt!

Det är inte hjältemodigt att gå till jobbet när du har influensa. Tvärtemot är det mycket dåligt, av två skäl: Dels behöver din kropp massor av vila och sömn, så att den kan läka och återhämta sig.
Dels är du en smittspridare när du har influensa, hur mycket du än hostar och nyser i armvecket… Rör du exempelvis ett dörrhandtag sprider du smittan vidare till nästa person som tar i handtaget.
Så stanna hemma och sov influensan ur kroppen!

Läs även: Förkylningsmyten: Spelar snorfärgen någon roll?

Myt 4: Influensa smittar bara så länge jag har feber.

Falskt!

Influensa smittar från dess att du märker de första symtomen, som nysningar, hosta och feber, och så länge du utsöndrar sekret som snor och slem.
Om du har däremot feber utan slem och snor, så smittar du som regel inte.

Myt 5: Jag kan äta som vanligt vid influensa.

Falskt!

Om du vill bli kvitt influensan snabbt ska du hjälpa kroppen att bekämpa infektionen. Till det behöver kroppen alla sina inre resurser och har minimal energi över till att smälta tung mat. Ät och drick därför något lättsmält, som varma näringsrika grönsakssoppor med starka kryddor som ingefära, vitlök och chili. Gärna så starkt att ögonen tåras! Drick varma drycker som te på örter och ingefära. Undvik kött, fågel, friterad mat, mjölkprodukter, glass, fabriksbakat bröd och kakor.

Myt 6: Motion gör mig frisk!

Både sant och falskt.

När du väl blivit sjuk behöver kroppen alla sina resurser för att bekämpa infektionen. Alltså är det inte motion du behöver, utan massor av vila och sömn.
Annars, när du inte är sjuk, är motion tvärtom toppenbra för att stärka ditt immunförsvar. Välj en motionsform som du tycker är rolig, så är det mer troligt att du fortsätter!

sant-eller-falskt-om-influensa

Kokande vatten med ett par droppar eterisk olja kan hjälpa till att öppna upp andningsvägarna.

Myt 7: Medicin hjälper mot influensa.

Tveksamt.

Antibiotika verkar bara mot bakterier, inte virus. Nässpray kan torka ut slemhinnorna och skapa ett beroende (i hälsokostbutiker finns alternativ som smörjande och/eller uppfriskande oljor).
Hostdämpande mediciner innehåller ofta ett opiumpreparat som dämpar hostreflexen och gör det svårare att hosta upp slemmet. Och det är viktigt att få bort slemmet från lungorna.
Huvudvärkstabletter kan i värsta fall ge leverskador. Ett alternativ vid influensa är att göra ett ”fukttält”, som verkar både mot torra slemhinnor och huvudvärk: Koka upp vatten i en gryta, häll i ett par droppar eterisk olja, som pepparmynta eller eukalyptus. Sätt dig till rätta med huvudet över grytan och en handduk som ett tält över. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Gör detta i några minuter ett par gånger om dagen, för att öppna upp näsgångarna så att du lättare kan andas, och för att lätta på huvudvärken.

Källor: Charlotte Bech (läkare i alternativmedicin), 1177.se med flera.

Text: Margrethe Vadmand
Svensk bearbetning: 
Ann-Sofie Lindell

Bild: IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...