Annons

Annons

Sandras bästa lussebullar

Saffran, apelsin och mandelmassa – tre underbara julsmaker i en och samma lussebulle. Det kan inte bli annat än supergott!


Lussebullar-med-kesella

Sandras lyxiga lussebulle

ca 30 bullar

Deg

50 g färsk jäst för söta degar
4 dl apelsinjuice
2 ½ dl strösocker
1 dl standardmjölk
2 kuvert saffran à 0,5 g
½ tsk salt
250 g kesella, 1%
150 g mjukt smör
15–17 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mandelmassa
finrivet skal av 2 tvättade medelstora apelsiner

Pensling

1 ägg uppvispat med lite kallt vatten och en nypa salt

Garnering

1 dl mandelspån

Sirapsvatten

ca ½ dl vit sirap
1 msk vatten
2 msk strösocker

Annons
Gilla Allers på Facebook

1. Smula jästen i en bunke eller matberedare. Värm apelsinjuice, socker, mjölk och saffran fingervarmt, 37. Häll blandningen över jästen. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt och kesella.
3. Klicka ner det mjuka smöret och mjölet, lite i taget. Knåda/kör degen till elastisk konsistens. Den ska vara lite kladdig. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 50 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°, vanlig värme. Jag tycker att bakverk får finare färg i vanlig ugnsvärme än i varmluft.
5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×70 cm, på mjölat bord. Dela en gång på längden så du får två degplattor. Om det är ont om plats på bakbordet kan du kavla ut två mindre rektanglar direkt.
6. Grovriv mandelmassan över degplattorna. Strö på det finrivna apelsinskalet. Vik varje platta, långsida mot långsida. Skär varje längd i 15 remsor à 1,5 cm bredd, alltså totalt 30 stycken.
7. Nu ska du ”byxa” varje bulle, gör så här: Skär ett snitt i var remsa nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor. Lägg byxbenen omlott och snurra ihop till en knut. Se till att ändarna är under bullen. Lägg över på bakpappersklätt galler. Jag tycker att saffransbullar får för hård och mörk botten när de bakas på en plåt. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
10. Rör ihop sirap och vatten. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem med sirapsvattnet medan de fortfarande är varma. Strö genast på sockret.

Av Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...