Annons

Fransk fisk- och skaldjursgryta med aioli

Bjud på en lyxig, fransk gryta med fisk och skaldjur, fint smaksatt av saffran och dill. Självklara tillbehör är en krämig aioli och surdegsbröd.

Mejla
Dela (45)
Pinna

Bjud på en mustig franskinspirerad gryta med lyxigt gott från havet. Servera med hemlagad aioli.

Sagolik fiskgryta med skaldjur – recept

• 4 pers • ca 50 min

1 stor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
2 morötter
1 fänkål
olivolja till stekning
400 g krossade tomater
2 paket saffran à 0,5 g
2 dl vitt vin
2 stora lagerblad
7 dl fiskbuljong
salt och peppar
250 g fisk, t ex lax och torsk
150 g skalade räkor
150 g kräftstjärtar
1 kruka dill
2 tomater

Annons

Vegetarisk gryta: Ljuvlig grönsaksgryta

1. Skala alla grönsaker, hacka i mindre bitar och fräs i oljan i några minuter. Tillsätt krossade tomater, saffran, vin och lagerblad och låt koka upp.
2. Tillsätt fiskbuljongen och låt allt puttra under lock i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Dela fisken i bitar. Ta kastrullen från spisen, lägg i fisken och sätt på locket. Låt dra i ca 6 minuter.
4. Avsluta med att lägga ner räkor och kräftstjärtar. Hacka dill och lägg ner. Toppa med dillkvistar och hackade färska tomater. Servera grytan med citronaioli, surdegsbröd och kokt potatis eller ris.

Citronaioli gör du på 2 dl majonnäs, 2 msk pressad citronsaft och 1 riven vitlöksklyfta. Rör ihop och ställ kallt.

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...