Annons

Så vann Victor över sin dyslexi: ”Gav mig kraft”

I fjärde klass fick han diagnosen dyslexi och i sjätte klass hade han underkänt i alla kärnämnen. Men Victor Bergius hittade något som gav honom motivation och kraft att klara sig igenom grundskolan.

Mejla
Dela (132)
Pinna

På gymnasiet i Tierp har Victor crosskörning på schemat varje vecka.

Motorcross motiverade Victor att klara grundskolan

Prova att stegra, Victor!
Lillebror Leo, 8 år, tittar på när 16-årige Victor Bergius gasar och kör iväg på grusvägen. Inte långt ifrån där vi befinner oss ligger motocrossgymnasiet och Victors studentboende.
Samtidigt som Leo berättar att han brukar heja på när hans äldre bror tävlar vänder Victor tillbaka och kliver av den blå crossen.
– Jag ville så gärna gå här, förklarar Victor när vi sitter kring matbordet i hans lilla enrummare ett stenkast från skolan.
– Så jag började kämpa, lägger han till.
Att komma in på motocrossgymnasiet i Tierp i Uppland blev Victors mål när han i sjunde klass fick reda på att den motocrossinriktade gymnasieskolan fanns.
– Innan brydde jag mig inte lika mycket om skolan, berättar han. Det kändes bara tråkigt och svårt. Men när jag förstod att det fanns en chans att jag skulle få tillbringa mina tre gymnasieår i Tierp gav det mig kraft att jobba mig igenom grundskolan.

Läs också: Prinsen om tuffa skolåren: ”Har brottats med min dyslexi”

Victor, som kommer från Långsele i Ångermanland och har varit intresserad av motocross sedan i sexårsåldern, gick i fyran när han fick diagnosen dyslexi. Att han hade det svårt i skolan, med framför allt läsning, var dock något som uppmärksammats långt tidigare.
– Victors lärare i första klass sa: ”Det kommer, det kommer”, minns hans mamma Erica Bergius, 35 år.
Hon gör en kort paus och ser på Victor innan hon fortsätter:
– Men ett år senare sa en annan lärare: ”Herregud, här måste vi sätta in insatser”.
– Jag tänkte själv på att alla andra kunde läsa, men inte jag, berättar Victor.
Han fick stöd både i skolan och hemma men trots det gick Victor ut sjätte klass med underkänt i kärnämnena.
– Att han skulle klara högstadiet trodde vi inte riktigt då, medger pappan Jörgen Byström, 47.
Han ler lite när han lägger till:
– Victor har en utmaning i skolvärlden. Men nu är han här. Det går om man vill.

Stor skillnad

Erica berättar att Victor i låg- och mellanstadiet gick i en liten skola. Där fick han stöd, även om det inte räckte fullt ut.
– Men när han började högstadiet kom han till en större skola och där fick jag ligga på tills en specialpedagog tog tag i det. Det är lätt att hamna mellan stolarna på en stor skola.
Det var dock först i slutet
av sjuan, när Victor upptäckte motocrossgymnasiet, som vändningen kom.
– Hela skolsituationen ändrades, minns Erica.

Annons

Familjen är Victors största supportrar. Här sitter Victor med bröderna Jimmy, 9, och Leo, 8, och föräldrarna Jörgen och Erica. I familjen ingår även tvillingbrodern Alex som läser på hockeygymnasiet.

– Victor har fått jobba mycket hårdare än många andra, fyller Jörgen i. Men crossen blev en drivkraft.
Victor berättar att han började åka till skolan tidigt på morgonen, innan klasskompisarna kommit dit, för att tillsammans med specialpedagogen träna på att läsa.
– Jag förstod att jag behövde göra det som krävdes, och lite till, för att få möjlighet att hålla på med det jag tycker är kul, säger Victor.
– Vi märkte stor skillnad, berättar Jörgen. Plötsligt började Victor bry sig.
Men rädslan för att behöva läsa högt inför klassen fanns fortfarande där, även om Victor aldrig blev tvingad. Och att skriva och formulera sig var svårt, viljan till trots.
– Jag hade ofta koll på vad jag ville skriva, säger Victor. Men jag fick inte ner det med ord utan lite hjälp. Stavning är svårt. Även om jag sett samma ord flera gånger är det inte säkert att jag ser att det är felstavat femte gången jag skriver det.

Nervöst när kuvertet kom

I slutänden gick Victor trots allt, tack vare sitt kämpande och med stöd hemifrån, ut högstadiet med godkänt i alla kärnämnen utom engelska.
– Engelskläraren sa tidigt till mig att jag inte skulle få godkänt, minns Victor. Då skiter jag i det, tänkte jag då.
– En lärare som säger så under flera års tid …, säger Jörgen och skakar på huvudet.

Läs också: Kalle Moraeus om sitt dolda handikapp: ”Jag hade det inte så enkelt”

Erica förklarar att det som hänt var att specialpedagogen blivit sjuk vilket lett till att Victor inte fått den hjälp han behövde. Men betygen räckte ändå för att söka till gymnasiet. Efter en spänd väntan kom antagningsbeskedet.
– Du var så nervös när du skulle öppna det, säger Erica med ett svagt leende vänd mot Victor. Du vågade inte riktigt först. Jag kommer ihåg att du sa: ”Jag vill inte se vad det står.”
Men till slut sprättade Victor upp kuvertet och där stod det svart på vitt att drömmen skulle bli sann, att han hade kommit in i Tierp. Själv finner han inte riktigt ord för att beskriva känslan när han fick beskedet.
– Du gick i alla fall omkring med ett stort smil hela dagen, minns Jörgen och ser på Victor.
Victor har tävlat i motocross i tre år – fortfarande för Sollefteå, men han funderar på att byta till Tierp – och hela familjen är delaktig och följer med på tävlingar. Jörgen åker även då och då de nästan 40 milen mellan Långsele och Tierp om det hänt något med Victors cross.

– Vi brukar säga att vi fokuserar på två saker, förklarar Jörgen. Att inte ge upp och att ha kul. Det kommer man långt på.
Och Victor trivs i sin nya skola. Han ser åren i Tierp som en fantastisk möjlighet att utvecklas.
– Vi är inte så många elever, berättar han. I min klass är vi bara fem stycken. Jag gör det jag ska göra i skolan.
Han ler lite när han fortsätter:
– Så att jag får åka hoj efter. Det här är min dröm som blivit verklighet.

Aldrig tänkt ge upp

På skolan finns även en specialpedagog och Erica berättar att Victor blivit väl mottagen.
– De är väldigt måna om att man ska säga till om man vill ha hjälp.
Victors mål efter gymnasiet är att få ett jobb och spara ihop pengar för att kunna åka utomlands och köra motocross.
– Jag skulle vilja åka till Spanien och köra där på vintern, säger han.
Victor konstaterar också att han aldrig, under åren som gått sedan han siktade in sig på att komma in på skolan i Tierp, upplevt att han har velat ge upp – trots de svårigheter han haft.
– Förutom kanske på engelskan någon gång. Men när det har känts jobbigt så har jag tänkt på crossgymnasiet.
Till andra familjer med barn som har det tufft i skolan, kanske på grund av dyslexi, ger Jörgen rådet att hitta ett mål – och att inte ge upp.
– Jobba mot målet i stället för att rycka på axlarna. ”Nu jäklar ska jag in i Tierp”, det var ju så du sa, Victor. Det var allt eller inget.
– Och är man orolig som förälder, kontakta hellre skolan en gång mer än en gång mindre, fyller Erica i. Jag nämnde någon gång att jag måste vara en av de jobbigaste föräldrarna på skolan – men fick då till svar att man aldrig kan vara besvärlig som förälder, bara engagerad. Det är något jag har tänkt på ofta.

Fotnot: Du kan följa Victors motocrossresa på instagramkontot @teambergius751

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...