Annons

Roy Fares tolkar den svenska julklassikern: ”Som en smekande dans”

Roy Fares fortsätter att skapa fantastiska bakverk i "Dessertmästarnas jul". I veckans avsnitt lagar han "världens största mandemussla" med en syrlig fyllning och ett täcke av maräng. "Det blir härligt med det bittra och det syrliga från lingonen", säger han i programmet.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Temat för ”Dessertmästarnas jul” är svenska klassiker. Och dessertmästarna passar på att riktigt frossa i söta godsaker – Magnus Johansson lagar ostkaka med hjortronmylta och klenäter, Sébastien Boudet lagar egen marsipan och Roy Fares tar sig an mandelmusslan.

Annons

Roy Fares i ”Dessertmästarnas jul”. Bild: Kanal 5

Roy Fares, 33, kom till Sverige från Libanon som sexåring. Så alla de klassiskt svenska jultraditionerna har han inte med sig hemifrån, berättar han.

Gilla Allers på Facebook

– För mig är det här nya traditioner. Vi har inte ostkaka hemma hos oss, även om vi har lussebullar och jag kokar kola, säger han i programmet.

Inte heller fransmannen Sébastien Boudet, som kom till Sverige som 26-åring, har vuxit upp med det vi kallar traditionella svenska bakverk.

– Det jag är förvånad över är framför allt smakerna. Det är saffran, kardemumma, kanel – många kryddor som inte kommer från Sverige. Utländska kulturer har bidragit och verkligen berikat den svenska julen.

Sébastien Boudet. Bild: Kanal 5

Mandelmjöl gör degen torrare

Roy Fares, som ju gjort sig känd för sina fantastiska tårtor och bakelser, gör i programmet sin egen version av den klassiska mandelmusslan. I stället för att göra flera små musslor, väljer han att göra en enda stor. Han sätter också sin egen prägel på fyllningen – den traditionella lättvispade grädden och hjortonsylten får ge plats för en syrlig lingoncurd och ett maffigt täcke av italiensk maräng.

Bild: Kanal 5

Han börjar med att göra degen till mandelmusslorna.

– Eftersom det är mandelmjöl i degen är den lite torrare. Det är perfekt, för då blir den lite extra frasig, säger han i programmet innan han plastar in degen och låter den vila i kylen i 20 minuter.

När degen har satt sig, är det bara att kavla ut den och lyfta över till en pajform. Roy Fares trycker ut degen längs med botten och sidorna. Efter att ha skurit till och jämnat ut kanterna, blir det lite degrester över. Roy Fares tipsar om vad man kan använda dem till.

– Det här är världens godaste crumble. Man kan toppa glassen eller till och med Magnus ostkaka med det.

”Det svenskaste vi har”

Sedan är det dags att tillaga fyllningen. Roy Fares hyllar det röda lingonet.

– Lingon är ju det svenskaste vi har. Det är ett fantastiskt bär som har en beska. Sedan tillsätter vi också lite vanilj.

Bild: Kanal 5

Roy Fares använder halvtinade lingon som han mosar i en kastrull innan det är dags att tillsätta sockret och värma upp. Innan man lägger i äggulorna i curden har stjärnkonditorn ett bra tips.

– Varför jag inte går i med äggulorna direkt är för att det här är rätt varmt. Går jag i med äggulorna så bakas de för snabbt, vilket innebär att det kan bli äggröra av det. Det jag gör är att jag tar lite av det här jättevarma och värmer upp äggulorna med, och sedan häller tillbaka i kastrullen. Då får man upp temperaturen och det blir oftast mycket bättre.

Bild: Kanal 5

Bränner av marängtäcket

Till sist tillsätter Roy Fares smör och så är curden klar att hällas i det förgräddade pajskalet innan hela härligheten åker in i kylen. Till sist är det bara dekoreringen kvar. Och är man dessertmästare så är man – Roy Fares sparar inte på krutet när han spritsar ut de magnifika marängerna.

Bild: Kanal 5

Sedan tar han fram brännaren.

– Man behöver egentligen inte bränna av marängen om man inte vill, men jag vill. När man bränner av ska man inte hålla på och dutta för då blir det fläckigt. Tänk det i stället som en smekande dans över hela.

Bild: Kanal 5

”Dessertmästarnas jul” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5.

 

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: Kanal 5

Missa inte: Roy Fares: Folk blir glada av bakverk

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...