Annons

Annons

Så tar du hand om din katt – från unge till senior

De kan vara gosiga och mysiga, men också busiga och nyckfulla. Vill du ha ett husdjur med klös i ska du välja katten! Här får du en liten handbok i hur du tar hand om din fyrbenta vän på allra bästa sätt.

Mejla
Dela (120)
Pinna

kattunge

Den unga katten

Katten ska vara minst 12 veckor gammal innan den lämnar hemmet, att ta en kattunge från sin mamma för tidigt kan göra den osäker och otrygg.

Var hemma hos din katt så mycket du kan under de första veckorna. Sedan kan du långsamt vänja den vid att vara ensam fler timmar.
Kattungar är busiga och lekfulla och gillar att hitta på hyss, så ställ gärna undan prydnadssaker – det kan gå vilt till när katter leker! Försök att uppfostra din katt utan att vara alltför sträng, negativ bestraffning har ingen verkan på en katt. Men visa den uppskattning när den gör någonting bra, till exempel när den klöser på klöspinnen i stället för på mattan.
Katten växer fort under sitt första levnadsår och det är viktigt att ge den bra mat som innehåller mycket näring. Speciellt foder för kattungar finns att köpa i vanliga matbutiker.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Tvärtemot vad många tror så ska man inte ge katter mjölk eller grädde, eftersom de har ofta svårt att tåla laktos och kan få diarré.
Katten ska alltid ha tillgång till färskt vatten, men ställ inte vattenskålen precis intill matskålen – katten tycker inte om att äta på samma ställe som där vattnet finns.

Om din nya kompis ska vara innekatt så behöver den en klöspinne eller klösbräda för att kunna vässa sina klor. Det är också bra investering för dina möbler!

Katter blir könsmogna när de är mellan 6 och 12 månader. Då kan det vara dags för kastrering, även om katten bara ska vara inomhus. Kastrerade katter blir lugnare och mindre rastlösa.
Det är också viktigt att se till att din katt är vaccinerad mot kattpest. Första vaccinationen ska göras redan när katten bara är 8–9 veckor, sedan en gång till tre veckor senare.

Läs också: Katter är bra för hälsan

vuxenkatt

Den vuxna katten

Katter räknas som fullvuxna när de är cirka ett år. Nu har kattens personlighet formats fullt ut och ni har förhoppningsvis många roliga år framför er!
Se till att din katt får stimulans i form av lek, social samvaro och nya spännande sinnesintryck. Ge kissen roliga leksaker ibland, kanske en leksaksmus eller leksaksfågel.

Katter är mycket renliga djur och tvättar sig noggrant och omsorgsfullt, men uppskattar ofta att bli borstade och kammade.
Håll koll på kattens klor, speciellt på innekatter. Även om katten vässar sina klor på klösbrädan så behöver de oftast klippas ner lite då och då så att de inte börjar växa inåt och orsakar smärta.

Katter drabbas ganska ofta av tandsten, så ta för vana att kika efter tandsten i kattens mun med jämna mellanrum. Tandsten kan förebyggas genom att katten får äta torrfoder, och du kan också försöka borsta kattens tänder emellanåt. Hittar man tandsten kan man försöka skrapa bort den med en tandstensskrapa. Om man inte lyckas med det kan ett besök till veterinären bli nödvändigt.

Läs också: Gör en rolig kattkoja!

 

 

gammelkatt

Den gamla katten

Det är inte ovanligt att katter lever i 15–20 år, det finns till och med katter som har blivit 35 år!
När en katt är cirka 12 år börjar den att räknas som gammal, en senior. Nu börjar det märkas att katten åldras och den börjar få andra behov än tidigare.

Tarmfunktionen försämras ju äldre katten blir och den behöver mer lättsmält och näringsrik mat. Köp gärna kattmat som är anpassad till seniorer.
Håll koll så att din katt får i sig tillräckligt med vätska – gamla katter dricker ofta mindre. Om katten däremot börjar dricka mycket mer än tidigare och dessutom kissar mer kan det vara ett tecken på att den har fått problem med njurarna.

Frågesport: Vad vet du om katter?

Med åldern försvagas musklerna och katten är inte riktigt lika smidig längre. Den sover mer och kan behöva hjälp att ta sig upp till sina favoritplatser. Om din katt till exempel gillar att sitta i fönstret och titta ut så kan du hjälpa den att ta sig upp genom att ställa fram en pall eller stol vid fönsterbrädan.
Trots att katten är tröttare är det ändå viktigt att aktivera den, så fortsätt att leka med din kisse! Många gamla katter bevarar sin lekfullhet upp i hög ålder.

Risken för sjukdomar ökar ju äldre katten blir. Några av de vanligaste åkommorna är njursvikt, högt blodtryck, diabetes, sköldkörtelbesvär och cancer. Gör gärna ett besök hos veterinären.
Sist, men inte minst: Det är viktigt att fundera över om din åldrande kisse mår bra. Märker du att kattens livskvalitet börjar sjunka och att livet blir allt svårare för den så kanske du ska börja tänka på att låta den få somna in. Det är ett mycket svårt beslut att ta, men det är också viktigt att din katt har ett bra, smärtfritt och värdigt liv.

Text: Cecilia Ericson
Bild: Shutterstock

Läs också: Därför plåtar vi gärna våra katter

Läs också: Dessa krukväxter är farliga för katten

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...