Annons

Så stryker du de knepigaste delarna av plaggen

Oavsett om du älskar eller hatar det skadar det aldrig att ha en tydlig plan. Här är guiden till hur du stryker även de klurigaste delarna av dina favoritplagg.

Mejla
Dela (20)
Pinna

Ren meditation eller sysslan från helvetet. Oavsett om du är född med strykjärnet i hand eller skyr det som pesten finns det knep för att lyckas med de klurigaste bitarna.

Bild: Chris Rout / Alamy

Bild: Chris Rout / Alamy

Skjortkragar

Få saker avslöjar dina befintliga eller obefintliga strykkunskaper som kragen.

Annons

För att lyckas med uppgiften ska du se till att kragen är ordentligt fuktig (men inte helt genomblöt). Nästa steg är att öppna kragen och lägga den med baksidan vänd uppåt. Stryk sedan från kragens ena hörn och rör dig sedan inåt mot det andra hörnet. Se till att hela tiden hålla tyget spänt med fingrarna.

Gilla Allers på Facebook

Vänd kragen och upprepa proceduren på den andra sidan.

Voilà – ingen kan säga att du behöver ta dig i kragen!

Bild: Tanya Rozhnovskaya / Alamy

Bild: Tanya Rozhnovskaya / Alamy

Runt knapparna

Skjortknappar och området runt dem är verkligen ett klurigt område för alla som någon gång strukit en skjorta. En liten missbedömning och du kan ha bränt en eller flera knappar – bokstavligt talat.

Du har egentligen två alternativ.

Antingen väljer du snabbversionen: Stryk bara vid sidan om knapparna. Det går snabbast och ser bättre ut än att inte ha gjort det alls.

Eller alternativ två: Använd strykjärnets spets och stryk försiktigt runt dem. Manövern kräver visst mått precision, men resultatet blir också därefter.

Bild: Oksana Bratanova / Alamy

Bild: Oksana Bratanova / Alamy

Skjortärmar

För ett lyckat resultat varje gång finns det inget som går upp mot en särskild ärmbräda. Men även den som inte äger en (ännu), kan du få ett riktigt bra resultat.

Problemet med ärmar är att du tvingas stryka två lager tyg samtidigt – vilket du vanligtvis ska undvika.

Tricket är att se till att tyget är helt slätt och platt innan du ens närmar dig med strykjärnet. Ta ärmen i sömmarna och lägg den – och stora delar av skjortan – helt platt på strykbrädan. Börja sedan stryka från armhålan och ner mot ärmslutet. Vänd ärmen och upprepa proceduren. Håll koll på sömmarna även denna gång. Gör sedan om proceduren på nästa ärm.

Bild: YAY Media AS / Alamy

En särskild strykbräda för ärmar kan spara både tid och tålamod. Bild: YAY Media AS / Alamy

Pressveck

Snygg, moderiktigt, men möjligtvis också strykgudarnas straff till mänskligheten. Bästa sättet är därför att trä kjolen eller klänningen över strykbrädan och helt enkelt rotera den samtidigt som du stryker.

För perfektionisten rekommenderar vi att du använder säkerhetsnålar.

Se till att linningen är vänd mot den smalare delen av strykbrädan. Sträck och kontrollera att allt ligger på plats innan du går loss med strykjärnet. Fortsätt nåla fast veck – se till att du nålar lite bredare än vad ditt strykjärn är brett. Stryk sedan från linningen och neråt, men akta dig för de delar som ännu inte är nålade.

Vrid sedan plagget och fortsätt nåla och stryka. Sedan är det bara att fortsätta på samma sätt. Till slut är du klar – vi lovar!

För att försäkra dig om att det var värt mödan bör du hänga upp plagget direkt efteråt.

Pressveck. Snyggt med tidskrävande att stryka. Bild: Hugh Threlfall / Alamy

Pressveck. Snyggt med tidskrävande att stryka. Bild:
Hugh Threlfall / Alamy

Ömtåliga plagg

Äger du kläder i material som är lite extra känsliga men som ändå ska strykas är det en god idé att se över värmen på strykjärnet. Du vill att det ska vara på ett betydligt lägre temperatur än vad du kanske är van vid. Börja med de allra känsligaste plaggen.

Har du polyesterplagg kan det vara en god idé att stryka dem ut- och in.

Ska du stryka ännu mer ömtåliga material kan det vara en god idé att använda en stryktrasa. Täck plagget med en våt kökshandduk och du slipper fula brännskador och blanka fläckar.

Bild: Emilija Manevska / Alamy

Bild: Emilija Manevska / Alamy

Dekorerade tyger

Här vill vi verkligen höja ett varningens finger. Gör du fel kan detta bli slutet för ditt favoritplagg. Kontrollera noga hur plagget är dekorerad. Pärlorna på favoritklänningen kan vara fästa med lim – som lätt smälter av värmen.

Det säkraste är därför att använda sig av någon form av skydd mellan strykjärnet och plagget. En gammal t-shirt eller en handduk, gärna i något tunt tyg kan fungera utmärkt som livförsäkring. Och om du verkligen inte vill sabba något, överväg kemtvätt.

Bild: Mick House / Alamy

Bild: Mick House / Alamy

Källa: Good Housekeeping Institute

Läs också:

7 situationer då ett strykjärn gör livet enklare!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...