Annons

Annons

Så sörjer världen Michael Nyqvist: ”Är i total chock”

Skådespelaren Michael Nyqvist har gått ur tiden, 56 år gammal. Nu strömmar kondoleanserna in från världens alla hörn.


Michael Nyqvist sörjs av vännerna: ”En av mina favoriter”

Bara en liten krets av de allra närmaste kände till att Michael Nyqvist var sjuk i cancer.

Michael Nyqvist vid galapremiären av Macbeth på Maximteatern i Stockholm i oktober 2016. Bild: Eero Hannukainen / IBL Bildbyrå

På tisdagen kom beskedet att den folkkäre skådespelaren dött i lungcancer. Han sörjs närmast av hustrun Catharina och barnen Ellen och Arthur.

Annons

Efter beskedet är det många världen över som lämnat sina kondoleanser.

Författaren och artisten Jonas Gardell skriver på Expressen Kultur om en man som person som pendlat mellan eufori, framtidsplaner och kriser.

Gilla Allers på Facebook

”Ikväll fick vi veta. Micke är död. Han klarade det inte. Han har lämnat oss. Solen sjunker ner bakom grantopparna nu. Vinden som blåst kraftigt hela dagen har mojnat till kvällen. Vågorna har planat ut. Skärgården är tyst och stilla.”

Jonas Gardell. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Skådespelaren Gerard Butler, som arbetade med Michael Nyqvist, i den kommande filmen ”Hunter Killer” skickar sina kondoleanser via Twitter.

– Han är en av mina favoriter, om inte min absoluta favorit, när det kommer till vara så otroligt talangfull och lekfull. Men mest av allt var han en fantastisk ödmjuk och varm och den där särskilda glimten i ögat, säger han i videon.

Radiopersonligheten Lotta Bromé delade med sig av sina tankar kring Michael Nyqvist bortgång på P4 Extra med Lotta Bromés Facebooksida:

”Är i total chock. Nås just av beskedet att skådespelaren Michael Nyqvist är död… vad är det frågan om? Michael är, var, en av de allra bästa. En av de gulligaste. Alltid där. Alltid närvarande. Oavsett om vi satt i studion, talade på telefon- eller möttes på bussen eller krogen. Michael… vafan???!!! Sorgsen är jag. Min vän❤️😢 Michael Nyqvist. Författaren. Diktaren. Livspoesi. Han blev 56 år./ Lotta”

Regissören Kay Pollak säger till Aftonbladet att han inte kände till Michael Nyqvist sjukdom, men att han kände på sig att något inte stod rätt till. Han säger att han bara har goda minnen av skådespelaren.

– Det var så underbart att som regissör få möta en skådespelare som alltid ville gå så långt som man kunde gå. Han var aldrig rädd för att gå hur långt som helst för att vara i en äkta känsla.

Kay pollak och Michael Nyqvist vid inspelningen av ”Så som i himmelen” 2004. Bild: Imago stock

Även manusförfattaren Edward af Sillén delade med sig av sina tankar på Twitter:

”NEJ! FINASTE, SNÄLLASTE Michael Nyqvist. Min första scenkyss. Min första scenmentor. Du lärde mig så jävla mycket o stöttade ALLTID! Fan!”

Regissören Lukas Moodysson skriver så här i Nöjesbladets minneschatt under signaturen Lukas M:

”Gråter, har tänt ett ljus, spelar Love Hurts från den där filmen vi gjorde. See you down the road.”

”Helt och hållet obegripligt”

Skådespelaren Dominic Monaghan delar med sig av en bild och några svenska ord på sin Instagram:

”Fortsätt Le. Stanna drömma. vila nu, Michael Nyqvist”, skriver han.

Även skådespelaren Alexandra Rapaport delar med sig av sina tankar på Instagram:

Obegripligt. Helt och hållet obegripligt. Jag är i chock. Farväl kära ”filmbror”💔 #michaelnyqvist

Ett inlägg delat av Alexandra Rapaport (@rapaportalexandra) Jun 27, 2017 kl. 1:35 PDT

Journalisten Alexandra Pascalidou skriver på Instagram att hon förlorat en bror.

Jag är i NYC. Senast jag var här bodde jag hemma hos min bror- Micke Nyqvist på Union Square i en lägenhet där Bob Marley och Courtney Cox hade bott. Micke och jag levde lugnare. Vi satt och skrev sida vid sida och snackade om sårskorpor och skaparglädje. Micke var som den storebror jag alltid längtat efter. Han kallade mig syster redan efter vårt första möte på Örebro Universitet där vi föreläste sent 90-tal. Han läste in delar av min bok Taxi i radio.  Han var den första som fick läsa mitt teatermanus. Alltid lika kärleksfull, uppmuntrande, generös. Vi tränade kampsport, lagade mat, utbytte hemlisar. Farväl, bror. Jag lyssnar på låten du tillägnade mig på repeat- Songbird av Oasis. Jag går promenaden vi gick längs Hudson River och sjunger högt. Hoppas du hör. Jag sänder min kraft till din familj – din fantastiska fru och barn. Må du vila i frid. Tills vi ses igen. #rip #michaelnyqvist

Ett inlägg delat av Alexandra Pascalidou (@pascalidou) Jun 27, 2017 kl. 2:35 PDT

”En alldeles för tidiga bortgång”

Sven-Bertil Taube, som jobbade med Michael Nyqvist både i Millennium-trilogin och Arn-serien, säger så här till Nöjesbladet:

– Det var en mycket sorglig chock att höra om hans alldeles för tidiga bortgång. Han var en fin skådespelare men framför allt en omtänksam, generös och vänlig person. Vi jobbade ihop i London och hade väldigt trevligt utanför arbetet också. Han kommer att saknas mycket, det är väldigt sorgligt.

Sven-Bertil Taube och Michael Nyqvist i ”Millenium”. Bild: Allpix / IBL Bildbyrå

Skådespelaren Morgan Alling skriver så här på Instagram:

Av: Helena Sjögren, Åretrunt.se

Bild: IBL

 

Läs också: Michael Nyqvist: Det finns ett evigt hål i mitt hjärta

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...