Annons

Så slipper du sommarens irriterande kryp

Sommar innebär tyvärr inte bara sol, glass och bad. En del djur som kan brännas, sticka och suga blod dyker upp och gör oss sällskap. Här är tips på hur du undviker dem, men även hur du gör när de attackerat dig!

Mejla
Dela (8)
Pinna

Sommarplågor

Brännmanet

Får du den röda brännmanetens bränntrådar på ditt skinn då du badar kan det svida till ordentligt. När bränntrådar fastnar i ditt skinn skjuts små hullingar in som skickar in nässelgiftet.

Annons

Behandling: Skrapa bort trådarna med exempelvis ett kreditkort och skölj rikligt med saltvatten, inte sötvatten eftersom det aktiverar nässelcellerna. Vinäger hjälper inte heller mot den röda brännmanetens gift. Klia eller gnid inte på de angripna området eftersom även det aktiverar nässelcellerna. Stryk på kylbalsam eller en mild kortisonsalva.

Undvik: Håll koll efter brännmaneter då du badar. Använd simglasögon eller cyklop då du badar så ser du maneterna under ytan. Tänk på att bränntrådarna kan vara flera meter långa.

Mygg

Stickmyggor dras till människor framförallt på grund av dofter från vår hud och andedräkt. Vad det är som de dras till är inte helt klarlagt, men en teori är att blodgruppen påverkar.

När mygghonan sticker in sin sugsnabel sprutar hon in ämnen som gör att blodet inte stelnar. Det är detta som gör att det kliar och svider.

Behandling: Klia inte där myggan stuckit eftersom det riskerar att området blir inflammerat. Kyl bettet med is eller kylgelé. Stryk på receptfri hydrokortison-kräm.

Undvik: Bär ljusa, långärmade tröjor och långbyxor. Använd myggspray eller myggolja på de ytor som inte täcks av kläder.

Knott

Knott är små myggor (2-5 mm) som till skillnad från sina större släktingar bits i stället för att stickas. De finns i hela landet men är vanligare i norr. Knott dras till varm och fuktig hud.

Behandling: Samma som för stickmygg.

Undvik: Samma som för stickmygg.

Broms

Bromsar tillhör en grupp av flugor som bits och suger blod (dock bara honorna). De dyker ofta upp när man utför svettigt trädgårdsarbete varma sommardagar.

Behandling: Tvätta rent bettet med alsolsprit. Behandla med klådstillande krämer.

Undvik: Undvik hagar med betande djur eftersom de attraherar bromsar. Klä dig med täckande kläder.

Getingar och bi

Getingdrottningar börjar bygga sina bon under maj månad. Har du ett nära ditt hus ska du avlägsna det så tidigt som möjligt. Är boet stort bör du kontakta skadedjursbekämpare. Bin och getingar försvarar sig genom att stickas med sina gaddar men gör bara det då de känner sig trängda. Bin har hullingar på gadden som fastnar i skinnet så giftblåsan följer med och biet dör. Getingar saknar hullingar och kan stickas flera gånger.

Behandling: Avlägsna eventuell gadd. Ett okomplicerat stick behandlas med kyla därefter klådstillande medel som en hydrokortisonkräm eller xylocainsalva 1%.

Är du allergisk eller fått ett stick på tunga eller hals ska du uppsöka ett sjukhus.

Undvik: Håll koll på vad du äter och dricker utomhus eftersom getingar dras till söt dryck eller kött som de matar ungarna med. Flyger ett bi eller en geting kring dig är det bäst att sitta still tills den flugit vidare, vifta aldrig eftersom det kan uppfattas hotfullt och få biet eller getingen att sticka.

Huggorm

Huggormar finns i så gott som hela landet. De har inga yttre öron men känner vibrationen i marken när du kommer och försvinner ofta långt innan du sett dem. De är fridlysta vilket innebär att du inte får flytta dem, med undantag om de kommit in på din tomt. Huggormar ogillar öppna exponerade ytor som kortklippt gräsmatta.

Behandling: Vid bett ska du alltid uppsöka eller kontakta vårdcentral, sjukhus.

Undvik: Se till att ha fritt från gnagare (huggormens huvudföda) på tomten och håll gräsmattan kortklippt.

Fästingar

Fästingar håller till i högt gräs där sitter och väntar på förbipasserande djur (däggdjur, fåglar, reptiler) som de griper tag i för att suga blod ifrån. De kan sprider flera sjukdomar, bland andra TBE och borrelia.

Behandling: Vid bett ska fästingen avlägsnas med pincett. Ta tag så nära huden som möjligt och dra fästingen rakt ut. Får du bara loss en del av fästingen är det ingen större fara, resten trillar av så småningom då kroppen stöter bort den.

Smörj inte på olja, smör eller något annat som riskerar att infektera. Håll koll på området kring bettet om de efter 1-4 veckor uppstår en rodnad större än 5 cm, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symtom vilket är ett tecken på borrelia som botas med antibiotika. Det går att vaccinera sig mot TBE.

Undvik: Undersök kroppen noggrant efter att ha varit ute i högt gräs. Fästingar biter sig gärna fast där huden är tunn.

Text: Peter Helperin
Bild: Shutterstock

Läs också

Är du allergisk mot gräs utan att veta om det?

symptom på gräsallergi

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...