Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSå skapar du en äkta cottage garden

Drömmer du om en blommande, doftande, praktisk trädgårdsoas? Då kanske en cottage garden är något för dig. På svenska säger vi torpar- eller mormorsträdgård. Här hjälper vi dig reda ut begreppen och förklarar i fem punkter vad som utmärker en cottage garden.


Det engelska uttrycket cottage garden kan översättas med en liten stugträdgård eller täppa. Det ska inte vara krångligare än så. Inte påkostat och konstlat utan något som alla kan skapa genom att byta frön och plantor med varandra. Det får gärna se ut som att blommorna har frösått sig själva lite här och var. Som ett slöseri med färgprakt och doft.
Det är långt ifrån minimalistiskt utan generöst och tillåtande. Lite huller om buller.

Här listar vi fem typiska drag för en cottage garden:

Annons

Trädgården är som en lustgård mitt i odlingslandskapet. Karin Pettersson heter ägaren.

1. Naturnära 
material

Här används material som finns i närområdet, som hasselkvistar till växtstöd. Detta är inte en plats för moderna trädgårdsmöbler, stora terrasser eller avancerade infarter. Nej, snarare stenar runt rabatter, björkrisruskor som luktärtsstöd, en enkel grind av trä, smala grusgångar. Kanske en mindre gräsmatta med tusenskönor i. Om det finns en uteplats rymmer den bara en liten sittgrupp, annars sitter man i gräset.

Färggrant och anspråkslöst är ledord. Här syns lila flox, kransveronika och dagöga.

3. Anspråkslöst

En sådan här älskad täppa ska inte kännas högtravande utan vardaglig. Den ska vara välkomnande. Ett ställe där man bara vill vara, slå sig ner, pyssla. Det är färggrant – så här samsas frodiga röda pioner med blekblå iris och vita liljor. Det kan också finnas en rosenbuske i ett hörn, en kaprifol som letar sig upp på verandan, luktärter som bara blir fler ju mer man plockar, ja, en omslutande känsla av växtkraft. Även de lite vildare blommorna har en självklar plats, som blåklint och vallmo. Och så prästkragar, stora blåklockor och aklejor. Här är det lekfullt, lite naivt och fullt av glädje!

Bolltisteln börjar blomma redan i juli och står sig fram på hösten.

4. Lättskötta växter

Den här typen av trädgård kräver ingen extra tjock plånbok. Nej, den kräver kärlek och omsorg – att så frön, dela plantor och byta med vänner. Välja växter som självsår sig, som breder ut sig, som är tåliga och troget återkommer. I rabatterna växer gullvivor, nejlikor, primulor, luktärter, blåklint, lupiner, akleja, riddarsporrar, stockrosor, smörblommor, lavendel, vallmo, syren och schersmin och så rosor förstås. I de gamla cottageträdgårdarna i England var det ofta ont om plats så växterna planterades tätt.

 

Platser att vila på och att pyssla vid ska finnas i en cottage garden.

5. Rymmer mycket

Här odlas det för både nytta och nöje. Här finns de gammaldags, lättskötta växterna, grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Det är lite ”compact living”, att få ut mesta möjliga på den yta man har. Och någonstans att vila ska det också finnas förstås. Varför inte en sliten träbänk i ett hav av nävor? Eller lavendel, bara för doftens skull.

Text och foto: Ellen Forsström

Läs om fler inspirerande trädgårdar!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...