Annons

Annons

Så minskar du strålningen från mobilen

Med dagens kunskapsläge är mobilen inte farlig –  om du använder den med måtta och förstånd. Och det finns sätt att minska strålningen från din mobil.


Så undviker du radiovågor från mobilen

När radiovågor träffar kroppen, kommer en del att reflekteras och en del att tränga in i kroppen. Inne i kroppen omvandlas radiovågornas energi till värme. Gränsvärden har utformats så att skadliga hälsoeffekter undviks med stora säkerhetsmarginaler.

Annons

SAR-värde

Telefonens SAR-värde, Specific Absorption Rate, är ett mått på den energi som kroppen tar upp när mobilen hålls mot huvudet.
Alla mobiltelefoner som säljs inom EU har lägre SAR-värde än gränsvärdet 2 watt per kilogram kroppsvävnad. SAR-värdet finns i manualen till din mobiltelefon.

Så skyddar du dig mot mobilens radiovågor

Du kan minska strålnings-exponeringen från din mobil betydligt genom att följa några enkla råd.

  • Använd handsfree. Idag använder många trådlösa ”bluetooth” som sitter direkt i örat. Det finns inga ökade risker med den varianten.
  • Håll ut mobilen från kroppen när du ringer eller tar emot samtal. Signalernas styrka minskar snabbt med avståndet. Växla om med att använda mobilens högtalarfunktion i kombination med att du håller ut mobilen från kroppen när du pratar.
  • Använd inte mobilen för längre samtal om du har dålig täckning.

Mobilen sänder bara så starkt som den verkligen behöver för att få kontakt med basstationen. Den vill spara på batteriet och inte ha störningar av olika slag. Om man är nära basstationen behöver den inte sända så starkt, och då kan strålningen vara upp till tusen gånger lägre – jämfört när man är långt ifrån en mobilmast.

Läs också: Så får du mobilbatteriet att vara längre

Är man långt ifrån och har dålig täckning gör man kanske klokt i att använda mobilen så lite som möjligt. Staplarna i mobilens display kan ge en indikation på om du har god täckning eller inte.

Vissa platser kan försämra täckningen, exempelvis:
– Bilar, tåg och andra täckta kommunikationsmedel om de saknar yttre mobiltelefonantenn.
– Hissar och lokaler under mark.

Var ska man leta för att hitta trovärdig information?

På internet finns en hel del vilseledande så kallad desinformation om mobiler och strålning. Glöm den och sök din information på Strålskyddsmyndigheten. De har lagt upp sin information så att den ska vara lätt att förstå för allmänheten. Informationen uppdateras regelbundet. De har också en folder hur man kan minska sin exponering för strålning.

Text: Susanna Hauffman, allas.se
Bild: IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...