Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSå lyckas du med dina sommarkrukor

För att få sommarblommorna i krukorna att blomma flitigt och vara fräscha får du här 8 bra tips som räcker hela säsongen.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Sommarblommor i kruka

Riktigt näringsrik jord behövs till de hungriga sommarblommorna om de ska orka prunka hela sommaren.

1. Satsa på en bra jord

En riktigt bra planteringsjord är en viktig bas, gärna en som är specialgjord för urnor och terrassplantering. Chansa inte genom att hoppa på erbjudanden om ”5 säckar för 100 kronor” – i de jordarna är näringshalten låg och jordstrukturen ofta dålig.

2. Hål i krukbotten

Det absolut viktigaste oavsett vilken typ av kruka du vill ha är att det är hål i botten för avrinning. Det duger inte att bara hälla ett lager lecakulor i botten, vattnet blir ju stående ändå.

3. Tillräckligt stor kruka

Man bör väga storleken på krukan mot hur många plantor man tänker ha. Rötterna måste ha plats att utvecklas. Generellt är det bättre att välja en stor kruka än en liten som dessutom torkar ut fortare än en stor.

Annons
Sommarblomskruka

När du planterat färdigt, se till att vattna igenom krukan ordentligt.

4. Se till att vattna i tid

Vattna rejält i stället för att smådutta och låt jorden torka upp lite mellan vattningarna. Känn efter med fingrarna när det är dags. Tänk på att krukor och balkonglådor kan behöva vatten två gånger om dagen när det är som varmast.

5. Gödsla ofta

Flytande näring i samband med vattning är det lättaste och bästa sättet. Följ instruktionerna på flaskan, men till rikblommande och kraftigväxande sorter kan rekommendationerna vara i underkant. Ju mer du vattnar, desto mer lakas näringsämnena ur jorden – detsamma gäller om krukan utsätts för mycket regn.
Vill man kan man i stället tillsätta näringskorn.

Knipsa bort blommor

Bort med vissna blommor och framförallt fröhuset.

6. Ta bort fröhusen

Vissna blommor är inte vackra, ta bort dem – men framför allt ska fröhuset knipsas av! Annars går kraften till att bilda fröer och inte till att sätta nya knoppar. Plantan slutar att blomma.

7. Klipp in plantan

Efter en tid kan plantorna bli nakna i mitten med långa, ostyriga grenar. Var inte rädd att gå loss med saxen, och vänta inte för länge! Klipp in hela grenar (var tuff!) så bryter de nya skott och plantan blir tät och blommande igen.

8. Halvskugga är bäst

Stark sol hela dagen eller total skugga – två ytterligheter som inga sommarblommor gillar. Inte ens de sorter som är solälskare står ut med stekande sol hela tiden.
Allra bäst är en plats med halvskugga, gärna lite silat solljus.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...