Annons

Annons

Så lagar du en punktering på cykeln i några enkla steg

Punktering på cykeln? Det finns ingen anledning att lämna in den på dyr verkstad – så här enkelt löser du det hemma!


Detta behövs: Skiftnyckel, pump, en balja vatten, lagningslapp, klister, sandpapper och däckavtagare.

Ta loss hjulet från cykeln. Skruva sedan loss muttrarna från ventilen, även den som sitter närmast fälgen.

Annons

Bänd loss däcket från fälgen med hjälp av en däckavtagare. Använd inte skruvmejsel eller annat vasst verktyg som kan skada fälgen och punktera slangen.

Dra ut slangen, skruva tillbaka ventilen och pumpa upp slangen. Doppa sedan ner den bit för bit i en balja med vatten tills du ser bubblor, där är hålet! Markera det med en penna.

Släpp ut luften, torka och rugga upp ytan kring hålet med sandpapper så att lagningslappen fäster ordentligt. Stryk ut ett tunt lager klister kring hålet på slangen och låt torka ett par minuter. När klistret torkat trycker du dit lappen och pressar fast den någon minut.

Känn efter med fingrarna på däckets insida för att se om föremålet som orsakat hålet sitter kvar. Avlägsna det i sådana fall.

Tryck ventilen genom hålet i fälgen och skruva tillbaka muttrarna. Tryck in slangen i däcket utan att den snor sig. Tryck tillbaka däckets kanter innanför fälgen. Pumpa upp däcket, se till att det inte buktar ut någonstans. Släpp isåfall ut luften och tryck ner däcket innanför fälgen.Sätt tillbaka hjulet på cykeln och skruva fast det.

Sedan är det bara att pumpa upp däcket och cykla!

Tänk på att…

…ventilen kan vara trasig och orsaka att luften läcker ut. Ta lite saliv på ett finger och stryk över ventilen. Bildas det en bubbla är ventilen trasig och ska bytas ut.

Bild: Peter Helperin

Tips

Beställ sommarens snyggaste cykelkit direkt från Allers shop!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...