Annons

9 sätt att lindra tinnitus!

Det kan låta som ringande, brus, pip, sorl, sus, fräsande, visslande,mm. Bara den som drabbats av tinnitus vet hur det låter. Med hjälp av bland annat KBT, fysisk träning och massage kan man lindra besvären.

Mejla
Dela (31)
Pinna

sa-kan-du-lindra-tinnitus

Det finns olika sätt att lindra tinnitus.

Så kan du lindra tinnitus!

Nästan alla upplever någon gång att det ringer, piper eller brusar i öronen. Till exempel efter en konsert eller när man utsätts för andra starka ljud. Det går oftast över.
Men för cirka 20 procent av befolkningen är ljudet i öronen bestående. De har tinnitus.

Annons

Det kan låta som ringande, brus, pip, sorl, sus, fräsande, visslande och mycket annat. Ljudet har ingen yttre källa och går inte att mäta. Det är bara den drabbade som vet hur det låter.

Gilla Allers på Facebook

Tinnitus går inte att bota, men de flesta blir bättre med tiden. 2–3 procent av alla drabbade, drygt 200 000 personer, besväras mycket av sin tinnitus. Tack och lov finns hjälp att få, för att lindra besvären.

Här är några exempel:

KBT, Kognitiv beteendeterapi, kan ge strategier för att hantera negativa tankar och beteenden när tinnitus känns jobbigt. Studier visar att 70–75 procent blir bättre efter KBT-behandling.

ACT, Acceptance and commitment treatment, en form av KBT för att lära sig acceptera sin livssituation, har visat sig bra vid tinnitus.
Det finns internetbaserad behandling med KBT/ACT.

Hörapparat. Många med hörselnedsättning tycker att deras tinnitusbesvär minskas när de får hörapparat.

Brusapparat. En ljudstimulator som avger ett svagt brusande ljud, ”vitt brus”, för att avleda hjärnans uppmärksamhet från tinnitus-
ljudet.

TRT, Tinnitus retraining therapy, en behandling som består av information och ljudterapi för att hjärnan ska lära om så att tinnitus inte dominerar.

Fysisk träning. Hjälper mot spända muskler och ger en naturlig trötthet som gör det lättare att slappna av och sova, vilket ofta leder till att tinnitus upplevs mindre besvärande.

sa-kan-du-lindra-tinnitus

Massage är ett sätt att lindra tinnitus på.

Sjukgymnastik, akupunktur och massage kan lindra muskelspänningar, värk ochskador. Sjukgymnasten kan också lära ut avspännings-övningar och ge råd om vad man själv kan göra.

Läs även: Victoria led av tinnitus: Jag tränade bort oljuden!

Bettskena, utprovad av tandläkare eller käkspecialist, kan hjälpa för dem som har problem med bettfel eller tandgnissling.

Läkemedel. Den som har stora problem att sova kan under en begränsad tid ha hjälp av sömntabletter. Om tinnitus leder till depression kan antidepressiva mediciner behövas.

 

Text: Lilian Ottosson

Bild: IBL

 

Missa inte: Ida: Jag blev döv över en natt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...