Annons

Så gör du om husdjuret sätter i halsen

När en hund eller katt sätter i halsen och inte kan hosta upp det själv gäller det att agera snabbt. Det kan vara livsavgörande och varje sekund är viktig.

Mejla
Dela (99)
Pinna

husdjur

Hundar och katter använder inte bara munnen för att äta och dricka med. Genom att tugga på saker bildar de sig en uppfattning om omvärlden – för att inte tala om alla roliga prylar som går att nafsa på och leka med.

Annons

Men ibland är olyckan framme och de sätter i halsen. Då gäller det att veta vad du ska göra.

– Man kan rädda livet på dem ganska enkelt, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Gilla Allers på Facebook

Om din hund eller katt kippar efter luft är det första du ska göra att kolla om något sitter i halsen. Är tungan blå måste du agera snabbt.

– Öppna munnen, dra ut tungan och ser du föremålet ska du försöka gräva bort det med fingrarna, var försiktig så att du inte blir biten. Får du inte tag i föremålet? Gör en heimlichmanöver, säger Lena Bjurström.

Läs mer: 7 hälsofördelar med att ha katt

Så gör du en heimlichmanöver på hund:

1. Vänd hunden upp och ner genom att hålla ett grepp runt kroppen, håll inte i benen. Huvudet ska hänga nedåt, ryggen ska vara riktad mot din kropp så att djurets mage och ansikte är vänt från dig.

heimlich-hund

Trycket måste vara ganska kraftigt för att ge någon effekt.

2. Tryck till kraftigt med dina händer över magen, strax under revbensbågen, precis som man gör på människor. Trycket måsta vara ganska kraftigt för att det ska ge effekt. Anpassa alltid efter djurets storlek.

3. Upprepa manövern 4 till 5 gånger och kontrollera sedan om föremålet lossnat. Om inte, upprepa – och om det inte fungerar måste du åka till en veterinär så fort du kan. Under tiden måste du börja med nosblåsningar för att försöka få ner luft i lungorna.

Läs också: 13 krukväxter som kan skada katten

Andningshjälp med nosblåsningar:

  • Lägg djuret på golvet, ta ett stadigt grepp runt nosen, sträck halsen och ge inblåsningar genom nosen. Du håller alltså igen munnen med dina händer och blåser in luft genom nosen.
  • Gör cirka 20 inblås per minut, anpassa luftmängden efter djurets storlek och upprepa tills du är framme hos veterinären.
nosblas-hund

Håll djurets mun stängd och blås luft genom nosen.

Heimlichmanöver på katt och små hundar:

Katter är mindre än många hundraser och då ser manövern lite annorlunda ut.

  1. Lägg ner katten/hunden och håll händerna runt buken så att dina fingrar greppar på både över- och undersidan.
  2. Tryck till med händerna precis under revbensbågen 3 till 5 gånger. Anpassa trycket efter kattens storlek, men tänk också på att du inte ska vara för försiktig.
  3. Får du inte ut föremålet – börja ge nosblåsningar (se ovan).

Läs mer: 16 bilder som kattägare känner igen

heimlich-sma-djur

Text: Mikaela Råberg, www.dromhemochtradgard.se/
Illustration: Johan Hedberg

Foto: Shutterstock

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...