Annons

Annons

Så får du gjutjärnsgrytan att hålla

En gjutjärnsgryta är ett måste i varje komplett köksutrustning! Lär dig hur du bäst tar hand om denna köksfavorit så att den håller år efter år!

Mejla
Dela (102)
Pinna

gjutjarnsgryta-skotselrad

En gjutjärnsgryta är ett perfekt multiredskap när det handlar om att steka, långkoka, fritera och till och med baka! En gjutjärnsgryta har dessutom fördelen att den höjer järninnehållet i maten, tänk dock på att inte förvara mat i gjutjärnsgrytan då den då kan få järnsmak.  Flytta istället över maten till en annan behållare när du har lagat klart.

Annons

Mer än något annat är gjutjärnsgrytan känd för att hålla under generationer bara den får ordentligt underhåll. Här lär vi dig hur du bäst tar hand om din gjutjärnsgryta i 3 enkla steg!

Diska direkt!

Diska gjutjärnsgrytan direkt när du har använt den – dock aldrig i diskmaskin! Det enda du behöver använda är riktigt varmt vatten och en diskborste, använd aldrig diskmedel som kan förstöra gjutjärnsgrytan! Torka din gjutjärnsgryta på eftervärmen på spisen, eller direkt med en handduk när du har diskat klart.

Koka bort svåra fläckar

Svåra fläckar i gjutjärnsgryta tas enklast bort genom att koka upp vatten i grytan och låta den koka en stund så att de ingrodda resterna lossnar.

Fetta in med jämna mellanrum

Du kan hålla din gjutjärnsgryta fräsch genom att fetta in den då och då, det förhindrar också att maten bränner fast. Vill du slå två flugor i en smäll kan du steka upp feta köttsorter, till exempel bacon, på låg värme.

Om oturen varit framme och din gjutjärnsgryta blivit rostig kan du rädda den genom att diska ur den med vatten, torka med hushållspapper och därefter smörja med olja och låta den stå över natten. Morgonen efter gnuggar du bort rosten med hushållspapper.

Upprepa behandlingen tills all rost är borta. Det är viktigt att du använder just hushållspapper i rostbekämpningen eftersom rost kan ge fula fläckar på tyget om du använder en kökshandduk.

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...