Annons

Annons

Så får du bort stearinfläckar från duken

Har du fått stearinfläckar på fina linneduken? Misströsta inte – det är fullt möjligt att få bort dem. Vi lär dig hur du gör!


En linneduk kan få vilket rum som helst att kännas ombonat. Skrynkligt eller slätstruket spelar ingen roll, linne är alltid helrätt och eftersom det är ett naturmaterial blir det bara snyggare med åren.

Annons

Dock gäller det att du tar hand om tyget rätt – särskilt om du råkat spilla stearin.

få bort stearinfläckar

Stearinljus är vackert, men tyvärr lämnar de ofta efter sig fula fläckar. Men misströsta inte, det går att få bort dem – vi lär dig hur. Bild: Shutterstock

Få bort stearin från linnetyg – steg för steg

1. Innan du gör någonting måste du först vänta tills stearinet har stelnat, är det fortfarande varmt är risken stor att du jobbar in stearinet djupare i tygfibrerna, vilket gör att det blir svårare att få bort.

2. När stearinet stelnat, skrapa bort så mycket som möjligt med exempelvis en bordskniv eller sked, beroende på hur ömtåligt tyget är.

3. Placera duken på en handduk på strykbrädan och täck stearinfläcken med två lager hushållspapper. Stryk på låg temperatur, det gör att stearinet smälter och absorberas av hushållspappret. Byt papper vid behov och tvätta duken direkt efteråt.

Källa: Via

Allmänna skötseltips för dukar i linne

– Tvätta duken i maskin på 60 grader. Är den väldigt smutsig kan du tvätta på högre temperatur, dock inte över 80 garder.

– Undvik sköljmedel och använd gärna ett så skonsamt tvättmedel som möjligt.

– Vill du ha en skrynklig look på duken ska du torktumla den. Tänk dock på att det kan slita på fibrerna.

– Fläckar kan blötläggas med några droppar diskmedel före tvätt.

Text: Mikaela Råberg, www.elledecoration.se

Läs också

Vanliga fläckar du ALDRIG ska vänta med

fläckborttagning tips

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...