Annons

Vagel i ögat? Så blir du kvitt den

En vagel kan drabba vem som helst, både vuxna och barn. Det är helt ofarligt men kan vara väldigt påfrestande. Tur då att det finns knep att ta till! 

Mejla
Dela (0)
Pinna

vagel

En vagel är en liten knuta som uppstår precis i kanten på ögonlocket. Vageln orsakas av att det kommer in bakterier i någon av de många talgkörtlar som sitter på ögonlocken, precis intill ögonfransarna. Bakterierna gör att körteln blir inflammerad och så blir det en vagel i ögat. Inflammationen kan komma plötsligt och vageln bildas då ganska snabbt. Du ser den först som en liten svullen rodnad på ögonlocket. Ibland kan det även synas en gul prick i mitten av vageln. Man kan likna det vid en liten finne precis vid ögat.

Vageln kan bli stor som en ärta

Storleken på en vagel i ögat kan variera ganska mycket, ibland är de så små att du knappt kan se dem, men en vagel kan också bli stor som en ärta. Eftersom körteln är inflammerad kan det ömma runt ögat och svullnaden gör ofta att det skaver och irriterar. När inflammationen är som värst, under de första dagarna, kan det komma lite blod och var från vageln. Då är det bästa att bara skölja med lite ljummet vatten.

Vaglar läker på egen hand

Visst kan det låta lite obehagligt att det varar och blöder runt vageln i ögat, men det är faktiskt ett steg i rätt riktning och ett tecken på att vageln är på väg att läka ut. Oftast brister den av sig själv och torkar ut efter en eller två dagar, men det kan ta upp till tio dagar innan symtomen är borta helt och hållet. I enstaka fall läker inte vageln av sig själv utan kapslar i stället in sig och blir till en liten hård knöl. Detta kallas kronisk vagel eller chalazion. Den gör inte ont på samma sätt som en vagel men kan ändå vara besvärande och kan behöva opereras bort.

Annons
Gilla Allers på Facebook

5 goda råd mot vaglar

1. Massera ögat lite med en kompress med ljummet vatten, det hjälper vageln att tömma sig snabbare och påskyndar läkningen!

2.  Får du ofta vaglar i ögonen? Prova att smörja med mjukgörande ögonsalva eller ögondroppar. Torra slemhinnor är nämligen ofta en orsak till att man drabbas.

3. Får du en stor vagel kan det behövas en bakteriedödande salva för att råda bot på den.

4. Använd inte kontaktlinser under de första dagarna då vagelinflammationen är som värst. Det kan irritera ögat ännu mer!

5. En vagel läker för det mesta ut av sig själv så det gäller bara att vänta ut den! (Om vageln inte har försvunnit efter sex månader kan man däremot behöva operera bort den.)

Text: Ann-Sofie Lindell
Bild: Shutterstock

Fynda i vår shop: Snygga modeplagget som passar till ALLA tillfällen

En poncho är alltid rätt! I vår shop finns det populära plagget i tre snygga färger till ett riktigt bra pris.

Läs mer och beställ här!

 

Missa inte: 5 grönsaker som är hälsosammare efter tillagning

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...