Annons


Allers-Tradgard-loggaSå blir du av med de värsta ogräsen!

Även de växter du avskyr växer så det knakar nu. Så här blir du av med fem av de mest besvärliga ogräsen!

Mejla
Dela (29)
Pinna

Åkervindan har fina blommor, men slingrar sig sig snabbt runt allt i sin omgivning.

Åkervindan har fina blommor, men slingrar sig sig snabbt runt allt i sin omgivning.

Åkervinda

Har ett väldigt djupt rotsystem och därför svår att gräva bort. Den växer som en slingerväxt och skickar ut långa skott som snirklar sig runt vad den än kommer i närheten av. Växthastighet är kraftig. Visserligen bjuder den på vackra blommor, men det är bedrägligt att låta åkervindan vara kvar för deras skull.
Att täcka växtplatsen är det bästa sättet att bekämpa åkervindan. Tänk på att rötterna sprider sig i sidled så täckningen bör vara rejält tilltagen.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Åkerfräken – ett hatat ogräs.

Ett hatat ogräs! Åkerfräken är näst intill omöjligt att utrota.

Åkerfräken

Åkerfräken är inte lätt att bli av med. Den har rötter som kan gå ner till två meters djup. Dessutom skjuter rötterna sidoskott så att det bildas ett rutnät av grova rötter i jorden. Inte lätt att gräva bort, alltså.
Skotten är hårda och kan tränga igenom de flesta täckdukar, ja till och med asfalt. Här hjälper bara envishet.
Ta bort allt som sticker upp ur jorden, var noga med de sporbärande vårskotten. Om inte rötterna försörjs av de gröna vipporna kommer de att svälta – så rensa, rensa och rensa.

Maskros upplockad ur marken med rot.

Bästa sättet att begränsa maskrosor är att ta bort blommorna innan det bildas frö. Roten är lång och svår att få upp hel, men den sprider sig inte genom rotutskott.

Maskros

Förökar sig med stora mängder frön som lätt sprider sig med vinden. Tittar man noga ser man att fröet är som ett litet parasoll.
Roten utvecklar nya plantor varje år om inte den tas bort. Även en liten rotbit genererar en ny planta.
För att kontrollera spridningen ska man ta bort blommorna innan de går i frö. Har du mycket maskrosor kan marktäckning vara ett alternativ att få bort dem.

Rötter avlägsnas försiktigt från en rabatt.

Försök att försiktigt dra upp så mycket av de långa rötterna som möjligt. Passa på när det är fuktigt och lättarbetat i jorden.

Kirskål

Sprider sig på alla sätt den kan… med frö, utlöpare och sönderhackade rotbitar. Med andra ord väldigt svår att få kontroll över. Ser man de enorma mängder kirskål som finns i naturen förstår man dess växtpotential. Klipp bort blommorna innan de går i frö. Gräva bort rötterna ska göras med noggrannhet och försiktighet. De rotbitar som är kvar blir nya plantor. Gräv när det är fuktigt i marken och försök dra upp varje rot så långt som möjligt. Det kan gå att trötta ut kirskålet genom att oavbrutet ta bort de gröna bladen. Till slut orkar inte rötterna längre. Effektivast är marktäckning.

Kirskål går att äta! Recept på god kirskålspaj

Knölklocka.

Knölklockan kan sticka upp överallt. här går det inte att få upp rötter. Att rycka bort bladen hjälper.

Knölklocka

En liten bit kvarlämnad rot blir snabbt till nya plantor.

En liten bit kvarlämnad rot blir snabbt till nya plantor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blommar med förrädiskt fina blåa klockor som kan göra att man vill behålla dem. Men knölklockan sprider sig blixtsnabbt främst via sitt rotsystem, som är skört och där varje kvarlämnad bit bildar en ny planta. Att gräva och hacka i jorden förvärrar bara situationen.

Bästa sätt att få bort knölklockan är att rycka bort bladen så fort som möjligt och oavbrutet under säsongen. Då orkar inte rötterna utveckla sig.

Identifiera ditt ogräs: Ogräsrådgivning på nätet


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...