Annons

Så blir ditt strykjärn som nytt igen

Ett smutsigt strykjärn kan förstöra dina kläder. Lär dig hur du rengör och avkalkar ditt strykjärn för ett perfekt resultat och längre hållbarhet. Vi lär dig 2 smarta metoder.

Mejla
Dela (0)
Pinna

strykjarn

Strykjärnet behöver avkalkas och rengöras med jämna mellanrum, hur ofta beror förstås på hur mycket som du använder det. Du behöver rengöra strykjärnet lite oftare om du inte använder destillerat när du stryker och har ett hårt kranvatten.

Expressmetoden

Spä ut en matsked ättiksprit med vatten och häll det i strykjärnets vattenbehållare. Sätt igång ångan och låt strykjärnet stå och ånga tills tanken är helt tom. Upprepa därefter med endast vatten för att få bort eventuella rester av ättiksprit från strykjärnet. Den här metoden kan lukta lite så gör den gärna nära ett öppet fönster.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Innan du rengör undersidan behöver du låta strykjärnet svalna. Använd därefter en mjuk trasa så att du inte riskerar att repa ytan. Behöver du finjustera rengöringen vid hålen så kan du använda en helt vanlig tops för att komma åt ordentligt.

Läs också: Så får du bort svåra fläckar

Marinadmetoden

Även denna metod innebär att du använder ättiksprit och helt vanligt vatten. Fyll vattenbehållaren med vatten och en matsked ättiksprit och vänta sedan minst 1,5 timme, men gärna längre. Skölj därefter grundligt ur strykjärnet för att få bort ättikspriten.

Rengöring av fläckiga undersidor

Har ditt strykjärn blivit brunt och fult på undersidan? Ingen fara, det fixar du snabbt! För att få en skinande ren undersida av ditt strykjärn behöver du en trasa, vatten, ättiksprit och lite bakpulver.

Fukta trasan med vatten och lite ättiksprit och strö på bakpulver. Lägg därefter undersidan mot trasan och rör strykjärnet som om du strök det som ett klädesplagg. Ättikspriten och bakpulvret löser upp fläckarna utan att du behöver oroa dig för att repa ditt strykjärn. Om du behöver finjustera rengöringen vid de små hålen kan du doppa en tops i ren ättiksprit och rengöra dessa efteråt.

Läs också: 5 sätt att städa utan rengöringsmedel

Kom ihåg att alltid läsa manualen för just ditt strykjärn innan du påbörjar rengöringen. Vissa strykjärn är självrengörande och andra klarar starkare rengöringsmedel.

Källa: Cleanipedia
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också
10 smarta sätt att använda diskmedel

Plastflaskan, visst är den tråkig? Häll över diskmedlet i en fin flaska istället!

10 vanliga städmisstag nästan alla gör

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...