Annons

Annons

Så betalar du säkert på internet

Att handla varor och tjänster på nätet blir allt vanligare, utbudet är ju som bekant outtömligt. Men hur är det att betala? Är risken stor att få sitt kort kapat eller går det att handla säkert? Bara lugn – här listar vi sakerna du kan göra för att trygga din shopping på nätet.

Mejla
Dela (25)
Pinna

nathandel

Gyllene regel: Använd sunt förnuft!
Innan du börjar handla: kontrollera alltid om webbutiken har en kundtjänst dit du kan vända dig med eventuella frågor. Om du hamnar du på en webbutik med orimligt låga priser bör du vara misstänksam. Sök på företagsnamnet via en sökmotor, till exempel Google, och se vad andra har skrivit om företaget. Många bedragare skickar ut mejl där de försöker få dig att uppge kontonummer, lösenord eller annan känslig information.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Tänk på att banker eller myndigheter aldrig ber dig om sådan information via mejl eller via meddelanden på sociala medier.
Tips! Installera ett bra virusskydd på din dator, så skyddar du känslig information.

Betala säkert med betal- och kreditkort

För att minimera risken att få kortet kapat på nätet har många banker och kreditkortsföretag ordnat så att kunden kan lägga till ett lösenord eller en engångskod som skrivs in vid varje köptillfälle. Med Master Card och Visa heter tjänsten MasterCard SecureCode respektive Verified by Visa. Tjänsten kräver att kunden skriver in ett personligt lösenord vid varje köptillfälle. Med American Express skickas en kod till det mobilnummer eller den e-postadress som kunden har registrerat.

e-kort höjer säkerheten

Om du är kund hos Swedbank eller hos någon av Sparbankerna kan du ansluta ditt betalkort till bankens e-korttjänst. När du sedan handlar med kortet på nätet skapas ett tillfälligt kortnummer som bara fungerar för den aktuella transaktionen. På så vis minimeras risken att någon annan kan komma åt ditt kort. För att kunna ansluta ett betalkort måste du ha tillgång till en säkerhetsdosa eller Mobilt BankID.

E-legitimation gör handeln tryggare

En e-legitimation motsvarar ett körkort eller annan id-handling i den elektroniska världen. Många banker erbjuder sina kunder en säkerhetsdosa, där användaren matar in en personlig kod för att kunna identifiera sig och på så sätt kunna slutföra en banktransaktion eller nätaffär. På bankernas och Telias hemsida kan du skaffa BankID, vilket är ett slags e-legitimation som laddas ner till datorn eller som en app i din mobiltelefon. Med BankID identifierar du dig genom att knappa in en personlig kod vid varje köptillfälle eller transaktion.

SSL krypterar uppgifter

SSL är ett slags säkerhetsprogram som krypterar känsliga uppgifter såsom kortnummer och lösenord mellan två enheter – alltså mellan kundens dator och säljarens server. För att kunna ta emot betalningar är det obligatoriskt för en webbutik att inneha ett SSL-certifikat, så att kunden kan handla tryggt.
Tänk på detta: När du går till kassan på en e-handelssida så ska det synas ett hänglås uppe i adressfältet och webbadressen ska börja med https.

Digitala betaltjänster är en smart lösning

Det finns många företag som har specialiserat sig på digitala betaltjänster som förenklar e-handlandet på nätet, men framför allt gör det säkrare för kunderna. Ofta går det ut på att du som kund skapar ett konto hos någon av de olika aktörerna, dit du ansluter ditt betalkort eller bankkonto.  På så vis behöver du inte uppge kort- eller personuppgifter när du handlar på nätet. Några betaltjänster erbjuder sina kunder att betala med faktura. Det är säkert, eftersom du slipper lämna uppgifter om betalkort och du hinner inspektera varan innan den ska betalas. Tänk bara på att se efter om det tillkommer en faktureringsavgift. Många av de digitala betaltjänsterna garanterar dessutom kundernas säkerhet genom att stå för eventuella kostnader om det uppstår problem med affären.

Text: Peter Helperin
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...