Annons

Annons

Så håller du magsjukan borta under rötmånaden

Värmen och rötmånaden är här. Så här undviker du att dra på dig magsjuka i onödan.

Mejla
Dela (51)
Pinna

rötmånad 2016

Frågan är om du kan skylla på rötmånaden om maten blivit dålig…

Rötmånad kallas också för hunddagarna och är ett ord som ursprungligen kommer från Bondepraktikan. I denna gamla folkbok, som gavs ut första gången i Tyskland 1508, sägs rötmånaden infalla när solen står i lejonets tecken, vilket är någon gång mellan den 23 juli och den 23 augusti.

Bondepraktikan gavs ut sista gången i Sverige i slutet av 1800-talet och rötmånaden börjar enligt svensk tradition numer i slutet av fruntimmersveckan, år 2016 är detta lördagen den 23 juli. Men viktigare än datumet är vädret, så låt dig inte luras av det illavarslande namnet. En varm juli månad kan vara betydligt mer förödande för maten än vad en kylig juli kan – rötmånad eller ej.

Annons

Rötmånad har historisk koppling till väder

Ordet i dess historiska betydelse är kopplat till just vädret och att bakterier frodas och förstör maten när det är varmt ute. Det är sanning lika mycket i dag som det var på Bondepraktikans tid, men i dag har vi betydligt bättre förutsättningar att hålla maten fräsch, framför allt tack vare kylskåpet.

Under sommaren finns det trots allt all anledning att vara lite mer aktsam med hygienen, vi lever ofta under enklare förhållanden och har inte riktigt samma möjligheter att hålla bakterier borta när vi är på stranden eller ute i naturen. 

3 ställen du vill vara extra aktsam med hygienen i sommar

På picknicken: Använd frysklampar i kylväskan. Var extra försiktig med känsliga matvaror som kött och fågel. Om det går, undvik mat som du äter med händerna. Handsprit är bra att ha med sig men ger inte samma effekt som en handtvätt. 

Hemma: Sänk temperaturen på kylskåpet någon grad. Disktrasan är en riktig bakteriehärd, byt ut den ofta eller tvätta dem i hett
vatten. Tvätta händerna före matlagning och låt inte maten stå framme längre än nödvändigt. Undvik bufféer som har stått framme!

I sommarstugan eller på båten: Finns det dåligt med kylmöjligheter, köp konserver! Hårdost och salami liksom frukt, grönsaker och bröd är inte lika känsliga som andra kylvaror. Men om du ska laga en god sallad, undvik allt som tillreds med händerna, till exempel kokta skalade ägg eller räkor som du själv skalar.

 Text: Maria Strömqvist, Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så borde du förvara grönsakerna – egentligen

gronsaker-kylskap

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...