Annons

Annons

Rose-Marie var nära att dö av TBE

Golfrundan på Öland var nära att bli 
Rose-Maries sista. 
Hon smittades av den fruktade fästingsjukdomen TBE och var mycket nära att dö. Läkarna stod helt 
maktlösa när hennes tillstånd förvärrades.


”Jag hade nog tur trots allt”

Läkarna förberedde Gert på att Rose-Marie kanske inte skulle överleva.

Rose-Marie Aldén, 64, är tillbaka på Ekerums golfbana på Öland där det hände. Det var här hon smittades av fästingsjukdomen TBE under en golfrunda. Hon har knappt spelat golf sedan dess, men nu sedan hon har blivit pensionär har hon börjat igen.

Annons

– Jag var länge rädd för att på nytt få fästingar på mig, men sedan jag fick veta att man har livslång immunitet mot TBE om man haft det en gång känner jag mig lugnare, berättar hon.

Gilla Allers på Facebook

Rose-Marie hade all anledning att vara rädd för fästingar. Hon var så nära döden man egentligen kan komma när hon var som mest sjuk. Läkaren på infektionskliniken i Växjö var uppgiven och hade förberett Gert på att det inte var säkert att hans hustru skulle överleva.

Kämpar fortfarande

Men då, som genom ett mirakel, vände det. Den akuta krisen var avklarad men det som sedan följde var en hård kamp för
Rose-Marie, att återhämta sig och hitta tillbaka den hon var före sjukdomen.

Och trots att det gått snart 16 år sedan hon blev sjuk kämpar hon fortfarande med en del sviter av sjukdomen.
– Jag tycker att jag är helt återställd, men min personlighet har blivit lite förändrad. Tidigare kunde jag hålla många bollar i luften samtidigt. Numera är jag inte lika stresstålig.

Det var i slutet av juni 2002 som Rose-Marie blev mystiskt sjuk efter golfrundan med vännerna.

– Egentligen spelade jag inte utan var mest med som caddy. Det innebar att jag var ute i högt gräs och letade bollar, berättar hon.

När hon kom hem på kvällen och duschade i sommarhuset, som hon och maken Gert har i Borgholm, upptäckte hon två små fästingar på ena benet.

De lossnade direkt när hon borstade bort dem och hon tänkte sedan inte mer på dem.

– Ungefär en vecka efteråt blev jag sjuk. Jag kände mig förkyld och hängig.

Då satte hon inte det i samband med fästingarna.

– TBE hade jag aldrig tänkt på och varken jag eller Gert var vaccinerade. Den enda fästingsjukdomen som jag oroade mig för var borrelia, och den kan man ändå inte vaccinera sig mot.

Fick hög feber

När hon inte mådde bättre efter några dagar åkte Rose-Marie till vårdcentralen i Borgholm. Men även där trodde man att det var en vanlig sommarförkylning hon drabbats av.

– Efter ett par veckor fick jag plötsligt hög feber. Jag åkte då på nytt till vårdcentralen. Den här gången i Älmhult där vi vanligtvis bor. Där konstaterade två läkare att jag hade fått lunginflammation.

Men det var inte lunginflammation, och antibiotikan som läkarna ordinerade hade ingen som helst effekt eftersom TBE inte går att bota.

– I samband med att vi åkte tillbaka till huset i Borgholm blev jag plötsligt mycket sämre. Jag var väldigt sjuk, kräktes och hade hög feber, berättar Rose-Marie.

Den här gången skickade man på vårdcentralen henne direkt till sjukhuset i Kalmar där hon fick lämna flera prover. Hennes höga feber gjorde att hon tidvis inte var vid medvetande.

– Jag minns att jag reagerade när en läkare frågade mig vad jag hette och när jag var född. Vilken dum fråga, tänkte jag. Men när jag skulle svara kunde jag inte det. Jag visste inte vem jag var.

Trots att Rose-Marie uppvisade flera tecken på TBE tog aldrig läkarna prover för att undersöka om hon hade smittats av fästingsjukdomen.

– På den tiden trodde man att den inte fanns på Öland och i Småland. I stället trodde läkarna att jag hade den värsta formen av hjärnhinneinflammation och pumpade mig full med antibiotika som inte bet på sjukdomen.

Läkaren uppgiven

Eftersom skiktröntgenapparaten i Kalmar var sönder skickades Rose-Marie med ambulans till infektionskliniken i Växjö.

– Jag var borta mest hela tiden och minns inte mycket. Men jag har en svag aning om att jag var väldigt rädd när de skulle föra in mig i trumman för att röntgas. Det var en fruktansvärd känsla.
Efter några dagars vård i Växjö mådde Rose-Marie tillräckligt bra för att skrivas ut. Men läkarna kunde fortfarande inte ställa någon diagnos.

– Den 30 juli var det min och Gerts 25-åriga bröllopsdag och jag hade gett mig tusan på att jag skulle få åka hem och fira den dagen. Kommer du ihåg det? säger Rose-Marie och vänder sig till sin make.

– Mycket väl, säger han. Jag hade varit och hämtat dig och du satt och väntade i bilen medan jag gick in i en blomsteraffär för att köpa rosor. När jag kom ut till bilen igen var du så sjuk att jag fick köra tillbaka dig till Växjö.

Det var den kvällen som läkaren på infektionskliniken var mycket uppgiven. Han uttryckte sig på ett sådant sätt att Gert inte var säker på om Rose-Marie skulle överleva. Febern som pendlade mellan 40 och 41 grader vägrade ge med sig.

– Men på morgonen när jag kom tillbaka till sjukhuset hade det vänt. Rose-Marie satt upp i sängen och hon var kontaktbar. Det var underbart att se att hon mådde bättre, berättar han.
Ungefär samtidigt som Rose-Marie till slut lyckades övervinna sjukdomen kunde läkarna konstatera att det var TBE som hon smittats av.

– Jag hade nog tur trots allt. Det finns de som blivit sjuka i TBE som inte överlevt eller som fått men för livet, säger hon.

Men även om den akuta livsfaran var över var Rose-Marie långtifrån frisk. Hon drabbades av hjärninflammation och fick stränga förhållningsorder om att vila och inte utsätta sig för några som helst fysiska eller psykiska påfrestningar.

– Jag fick varken titta på tv eller läsa under några veckor. Min hjärna skulle bara vila.
Problem med minnet

Det första Rose-Marie själv reagerade på efter att hon börjat tillfriskna var att hon hade problem med minnet.

– Jag fick åka till S:t Sigfrids sjukhus i Växjö där man gjorde en lång rad tester av mina minnesfunktioner. Vid ett par av de testerna var såväl min chef som Gert med. Man försökte helt enkelt få igång min hjärna igen.

– Jag tror att det fortfarande finns saker som jag gjorde före sjukdomen som jag inte kommer ihåg längre. Ibland kan jag komma till platser och vara säker på att jag aldrig varit där tidigare trots att jag har det.

Först efter ett halvår kunde Rose-Marie gå tillbaka till jobbet på kundtjänst på Ikea i Älmhult. I början bara en dag i veckan.

– Arbetstiden trappades upp successivt, men det tog ett år innan jag var tillbaka på heltid och säkert ytterligare ett år innan jag kände mig som den jag var innan jag blev sjuk.

– Men även om jag i stort sett är helt återställd har jag märkt att jag lättare blir orolig för småsaker och jag har svårare att hantera konflikter. Dessutom tycker jag att mitt närminne har blivit försämrat, men om det beror på sjukdomen eller på att jag blivit äldre är svårt att säga.

Efter att hon själv blev sjuk tycker hon att det är självklart att alla ska vaccinera sig mot TBE.

– Det är jätteviktigt att man gör det. TBE kan vara en dödlig sjukdom. Sedan jag blev sjuk är alla i familjen

vaccinerade, min man, våra tre döttrar och våra barnbarn, säger Rose-Marie och fortsätter.

– Jag är tacksam för att jag klarade mig. Jag ser det som en jag har fått en ny chans i livet.

 

Två fästingsmittor att vara vaksam på

TBE (Tick Borne Encephalitis) TBE är en virussjukdom som sprids från djur till människor via fästingar. Viruset finns främst i Mälar- och Stockholmsregionen, men förekommer även på västkusten, i mellersta Sverige och i enstaka fall på Öland. Det går att vaccinera sig mot TBE. Har man väl smittats finns inget botemedel mot sjukdomen som i värsta fall kan orsaka inflammation i hjärnan. Den behandling som ges är febernedsättande för att lindra symtomen. Vid svårare fall ges läkemedel intravenöst på sjukhus. Varje år smittas omkring 200 svenskar av TBE. Många blir återställda, men ca en tredjedel får bestående men med trötthet och minnesstörningar. Dödsfall förekommer, men de är mycket sällsynta.
Borrelia Borrelia är en bakterie som finns i naturen och förekommer i alla delar av landet där fästingar finns. Den orsakar oftast enklare infektioner i huden, men kan i värsta fall ge inflammation i hjärnan. Det går inte att vaccinera sig mot sjukdomen men den botas lätt med vanlig antibiotika.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Text: Per-Ola Ohlsson

Bild: Kai Rehn

 

Läs också: Jag var inte utbränd – det var borrelia!

Läs också: Nanne Grönvalls varning – därför tar hon en paus

Läs också: Glädjebeskedet: Snart kan du slippa fästingarna

Läs också: Så skyddar du ditt djur mot fästingar i sommar

Läs också: Forskare undersöker om vitlök kan ersätta läkemedelLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...