Annons

Annons

Rönnbär, slånbär och fläder!

Enkla recept för att ta vara på höstens bär! Vad sägs om rönnbärsgelé, slånbärssaft och fläderbärsmarmelad.

Mejla
Dela (34)
Pinna

ronnbarsgele

Gelé av rönnbär & paradisäpplen

1 liter frostnupna rönnbär
1 liter paradisäpplen
1 bit hel kanel
4 dl vatten
3 1/2 dl socker

1. Repa och skölj rönnbären. Lägg dem i en kastrull.
2. Skölj paradisäpplena och lägg ner i kastrullen. Tillsätt kanelstången och häll över vattnet.
3. Koka blandningen under lock i ca 15 minuter, eller tills bär och äpplen avgivit sin saft. Eventuellt kan bären tryckas mot kanten med bak-sidan av en slev så att de går sönder.
4. Häll upp massan att självrinna i silställning. Mät saften, det bör bli ca 4 dl.
5. Häll saften i en kastrull och tillsätt sockret. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Låt därefter saften koka utan lock tills den håller 105°.
6. Har man ingen termometer gör man ett geléprov: Droppa lite av saften på ett fat som ställs kylskåpskallt en stund. Kan man dra en sked genom den kalla gelén utan att den rinner samman är den färdigkokt.
7. Dra kastrullen från värmen och skumma gelén. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut väl och förvara mörkt och kallt.

slanbarssaft

Slånbärssaft

2 liter frostnupna slånbär
8 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft

Annons
Gilla Allers på Facebook

1. Skölj bären och lägg dem i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll det hett över bären. Täck bunken och ställ kallt i 1 dygn.
3. Häll av vätskan och koka åter upp. Häll vätskan het över bären. Ställ åter kallt i 1 dygn.
4. Upprepa punkt 3. Sammanlagt kokas alltså vattnet och hälls över bären tre gånger. Häll sedan upp dem att självrinna i silställning.
5. Mät saften och ge den ett uppkok. Tillsätt sockret och rör om tills det är upplöst. Ge saften ytterligare ett rejält uppkok. Dra kastrullen från värmen och skumma väl.
6. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor och förslut väl. Förvara mörkt och kallt.

fladerbarsmarmelad

Grevinnemarmelad

5 dl fläderbär
1/2 dl vatten
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl syltsocker

1. Skölj och repa fläderbären. Lägg dem i en kastrull och häll över vattnet.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i kastrullen.
3. Koka bären under lock i ca 5 minuter.
4. Tillsätt syltsockret och rör om tills det smälter. Koka därefter marmeladen i ytterligare ca 2 minuter.
5. Ta kastrullen från värmen. Lyft ur vaniljstången  och skumma marmeladen. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut väl och förvara mörkt och kallt.

Tips!
Bären bör plockas efter några nätters frost för att få bort den värsta strävheten. Man kan fuska lite grann genom att lägga dem i frysen ett par dygn innan de används.


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...