Annons

Annons

Rickard Söderberg på julturné: Jag är beredd att strida för en bättre värld!

Rickard Söderberg lockar fram stora känslor, både som operasångare och engagerad aktivist. Han har hela världen som scen, men längtar alltid hem till familjen – allra mest i juletid.


Rickard Söderberg julkonsert

Operasångaren Rickard Söderberg ger julkonserter runtom i Sverige.

Operasångaren Rickard Söderberg åker land och rike runt och ger julkonserter

Operasångaren Rickard Söderberg har intensiva dagar. Så intensiva att han inte har tid att fira med maken Anders, som han har varit gift med i mer än elva år.

Annons

De ingick partnerskap den 4 juni 2005 (då fick två män inte gifta sig formellt) och firade med en fest med 120 inbjudna gäster. Till tioårsdagen i fjol planerade de något ännu större, men som vanligt kom jobb emellan för den extremt uppbokade Rickard.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: 10 i topp julmusik – för alla tillfällen!

Samma visa var det den gångna sommaren.

– Först tänkte vi att vi skulle göra något jättestort nästa sommar i stället, då vi firar tolv år. Men schemat är ju fullt till och med våren 2018, så det får väl vänta lite till, berättar Rickard, 41, med ett skratt.

Träffade maken under demonstration

Han och Anders träffades under ett demonstrationståg. Rickard föll för Anders personlighet och hans starka engagemang.

– Vi vill båda vara med och påverka till en bättre värld och är beredda att ta upp striden för det. Vid sidan av musiken jobbar jag sedan många år tillbaka som debattör och föreläser om hur man kan bli en aktivist.

Läs också: Hon gick från barnskådis till professor

Familj i Halmstad

Rickard växte upp i Halmstad med föräldrarna Majvi och Kjell samt syskonen Marie, Fredrik och Pernilla. Många har fortfarande svårt att komma ut som homosexuella, men för Rickard var det aldrig några problem. Mycket tack vare Majvi och Kjell, som alltid varit förstående vad sonen än företagit sig.

– Oavsett om jag tagit ett konstigt beslut, valt att satsa på en osäker framtid inom musiken eller berättat att jag är homosexuell så har de stöttat mig. De har alltid trott på mig och funnits där på bästa sätt.

Läs också: Karin ”Kakan” Hermansson tävlar med pappa Jan i På Spåret

Lovade att pojkvän skulle vara som en son

Mamma anade tidigt att sonen hade intresse för det egna könet och frågade honom rakt ut en dag när han var 13 år. Rickard svarade att jo, så är det nog.

– Då gjorde mamma något otroligt fint som jag aldrig kommer att glömma. Hon ringde runt till släkten och berättade hur det låg till, och sa också att ”om ni har något problem med det kan ni ta det med mig eller lösa det själva”.

Både mamma och pappa sa med en gång att så fort jag hittar en kille måste jag ta med honom hem, och de lovade att han skulle vara som en son. Så har det alltid varit med Anders, och även med tidigare pojkvänner.

Rickard Söderberg julkonsert

Rickard Söderberg och Arja Saijonmaa sjunger klassiska julsånger tillsammans på sin gemensamma julturné.

Blev kallad ”bögen”

Under skolåren mobbades Rickard för sin sexuella läggning och för sitt sätt att vara. Han hade rött hår, nitarmband och kajal runt ögonen och blev kallad ”bögen”.

Rickards starka engagemang för hbtq-frågor har medfört att han älskas av många, men han har också tvingats motta hat och hot, mestadels i sociala medier.

Läs också: Annika och Patricia fick smyga med sin kärlek

Trakasserierna sker i det närmaste dagligen och han har även blivit attackerad på gatan. Folk har kastat både ägg och hundbajs mot honom. Vid tre tillfällen har han blivit överfallen.

– Som tur är har det inte hänt något allvarligt, det har mest varit skrubbsår och blåmärken. Det var väldigt otäckt och jag blev förstås fruktansvärt rädd när de hoppade på mig, men i dag är jag inte orolig för att drabbas igen. Sådana här personer ska inte få styra mitt liv. Då är jag mer rädd för unga människor som råkar ut för samma saker som jag och att vissa kanske inte vågar visa sin läggning och i stället tvingas leva i förnekelse. Det kan ju i värsta fall få hemska följder, som exempelvis självmord.

Läs också: Estrid sökte kärleken i Allers – och fann den i Anna!

Tidigare i år fick Rickard ett homofobiskt sms med orden ”Fuck you bögjävel” – som han valde att svara på. Det slutade med att mobbaren bad om ursäkt och Rickard hyllades i sociala medier. Han skrev: ”Kommer ni ihåg killen med sms:et för någon vecka sedan? Han har möjligen haft några sömnlösa nätter, stackarn… ;-)”.

– Jag förmodar att det här handlar om människor som inte mår särskilt bra och skulle behöva lite mer kärlek, säger Rickard.

Läs också: Petra Mede om mammarollen

Även om polisanmälningar periodvis tillhört vardagen för Rickard – under en period tvingades han och Anders att leva under beskydd – så lägger Rickard hellre fokus på alla fans som besöker hans blogg varje månad. Det är över 100 000 personer och från dem får han mycket kärlek.

De hyllar inte bara hans insatser på operascenen, utan också hans deltagande i tv-program som Körslaget, Hela Sverige bakar och Let’s dance.

Fortsätter med dans efter Let’s Dance

Dansen tyckte Rickard var så rolig att han fortsatte med den och har tagit lektioner av jurymedlemmen Ann Wilson i Helsingborg.
– Jag fick faktiskt med mig min man och han var mycket duktigare än jag trodde! Vi hade jättekul tillsammans och lärde oss en massa, ler Rickard.

Läs också: Därför ska du aldrig sluta dansa

Favoritdanserna är slowfox, vals och tango.

– I somras, när jag spelade i Glada Änkan på Ystad teater, hade jag stor nytta av att jag var med i Let’s dance. Det ingick nämligen en del dans där, så jag slapp att göra bort mig helt, haha!

Vann Hela Sverige bakar

Hela Sverige bakar gick så pass bra att Rickard vann hela tävlingen 2015, vilket ledde till att han gav ut sin egen kokbok Opera och bakverk och nu gör bakprogrammet Rickards parad, som sändes i TV4 Play varje tisdag under hösten 2016.

Läs också: Grattis Shireen – vinnare av Hela Sverige bakar 2016!

– Eftersom jag älskar både opera och bakverk var boken fantastiskt rolig för mig att göra med bilder på och bakom olika operascener. Om jag har tid bakar jag gärna mycket hemma. Matlagningen delar jag och maken på, men bakningen är det nästan enbart jag som sysslar med.

Till julen gör han gärna klenäter, precis som hans mormor när Rickard var liten.

Rickard Söderberg julkonsert

– Jag får göra det jag tycker är allra roligast och ser det som ett stort privilegium, säger Rickard.

Julturné med Arja Saijonmaa

Men det är inte lätt att hinna med om man är på julturné landet runt så gott som varje dag från den 25 november fram till den 21 december.

Tillsammans med Arja Saijonmaa ska Rickard sjunga in julen i föreställningen En klassisk jul.

– Jag har spelat i många olika kyrkor, en massa julottor och midnattsmässor, men aldrig gjort en klassisk julturné förut, så det ska bli jättekul. Arja och jag känner varandra sedan tidigare och hade planerat något liknande på var sitt håll. Därför bestämde vi oss för att göra det tillsammans. Hon är en härlig människa och en underbar artist med ett starkt uttryck. Publiken kommer att få uppleva en spännande mix där två olika världar möts.

Läs också: De tar över Let’s Dance

Finsk tango möter storslagen opera, och givetvis finns Rickards stora favorit bland jullåtar med: O, helga natt.

– Den låten kan jag aldrig få nog av. Både texten och musiken är väldigt fin och jag ryser i hela kroppen när jag sjunger den.

Ger ut julskiva

Bara en dag innan turnén startar, exakt en månad före julafton, ger Rickard även ut sin första julskiva, där han hyrt in den tjeckiska filharmoniska orkestern för att få det att låta extra pampigt.

Läs också: Programledaren Ann-Marie Rauer: Prins Daniel är min drömgäst!

Julen är viktig för Rickard, både stämningen och all musik. Men framför allt att få tid att umgås med nära och kära.

– Julafton brukar jag och Anders fira hemma hos oss med vänner som inte har någon att fira med. Ingen ska behöva sitta ensam på julafton. Sedan åker vi till mina föräldrar på juldagen och dit kommer även mina syskon. För mig är inte det viktigaste var vi är och vad vi gör, utan att vi träffas och har det bra tillsammans.

Rickard Söderberg julkonsert

Rickard fick tidigt lära sig att livet som operastjärna inte bara är en dans på rosor, utan framförallt hårt arbete.

Nära kontakt med familjen

Pappa Kjell drabbades av en stroke för några år sedan och därefter afasi och kan inte tala längre. Men kontakten med föräldrar och syskon är lika nära som alltid.

– Mamma och pappa bor kvar i huset som jag växte upp i och det är alltid lika roligt att komma hem. Jag vet att de alltid finns där för mig.

Rickard är pianist i botten och har utbildat sig på bland annat Musikhögskolan i Göteborg. Sångkarriären inledde han efter att ha börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Redan innan studierna avslutats hade han debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland.

Sjungit på operahus världen över

Därefter har han fortsatt att sjunga på operahus världen över, i Europa, USA och Afrika. Framför allt har han tolkat barockmusik, Mozart och Wagner, i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurciano, Oronte och Loge. På senare tid har det också blivit en hel del musikaler. Flest uppsättningar har det blivit på Drottningholmsteatern i Stockholm och på Malmö Opera.

Läs också: Anna och Patricia fick smyga med sin kärlek

En del år lever Rickard mer eller mindre i kappsäck; 300 hotellnätter hör inte till ovanligheterna.

– En del kanske tror att man lever lite som en diva och att det är enormt glamouröst som operastjärna. Men så fick jag tidigt lära mig att det inte är. Det är ofta mycket hårt jobb och väldigt långa dagar. Ofta repeterar man en uppsättning fem veckor på plats och spelar i tre veckor. Efter två månader på hotell tycker man att det är mycket skönt att komma hem igen till familj och vänner. Men jag skulle aldrig få för mig att klaga. Jag får ju hålla på med det jag tycker är allra roligast och ser det som ett stort privilegium.

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson, Mats Bäcker

Läs också

Ida Engvoll: Det vore häftigt att spela Bondbrud

Ida Engvoll spelade i bio-succén En man som heter Ove.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...