Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaRenovera gräsmattan – steg för steg

En del av gräsmattan är förstörd. Endast seglivat ogräs växer där. Det är renovering och nysådd som gäller. Jordtemperaturen måste vara åtminstone tio plusgrader innan det är dags att så.


Henrik reparerar gräsmatta

1. Ta bort ogräs, i synnerhet rotogräs kan störa etablering av nysått gräs. Är jorden packad måste den luckras upp. Jag använder en vanlig ogräshacka. Är jorden hårt packad bör den luckras på djupet med en jordfräs.

Annons

Henrik reparerar gräsmatta

2. Ta bort stenar och plana ut ojämnheter.

Henrik reparerar gräsmatta

3. Eventuellt måste mer jord läggas på. Ett 2–5 centimeter tjockt lager med en blandning av kompost och kogödsel ger en bra näringsgrund. Packa till den nya jorden något med avigsidan på en kratta.

Henrik reparerar gräsmatta

4. Vattna igenom ytan noga.

Henrik reparerar gräsmatta

5. Dags att så. Välj en gräsblandning som passar platsens förutsättningar. Följ doseringsmängden på förpackningen. Arbeta försiktigt över hela den nysådda ytan med krattan för att fröna ska få bra kontakt med jorden. På större ytor kan man använda en gallervält.

Henrik reparerar gräsmatta

6. Toppdressa med ett tunt lager sand. Den har en dränerande verkan och ser till att fröna inte spolas bort eller klumpas ihop vid regn.

Vattna och klipp!
Ha bra koll på vattningen – såväl under groningstiden som under de första månaderna då gräset växer. Först när gräset har vuxit till 5–7 centimeter är det dags för en första klippning. Klipp inte mer än en tredjedel av gräsets längd åt gången. Även hösten är en bra tidpunkt för sådd av gräs. Då hjälper årstiden till att hålla kvar fukt i marken och groningen kommer i regel igång snabbare.

Text: Henrik Hanell
Foto: Anders KronborgLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...