Annons

Så rengör du gjutjärnspannan

De gamla gjutjärnsföremålen håller än i dag. Stekpannor, grytor och plättlaggar är trotjänare som bara blir bättre ju mer de används. Och på loppis går de ofta att fynda till bra priser! 

Mejla
Dela (96)
Pinna

stekjarn

  • Täck botten med grovsalt och värm på spisplatta i 25 minuter – högsta värme. Skaka om då och då. Saltet drar ur allt gammalt, ingrott fett. Om det finns mycket inbrända rester kan man gnugga runt saltet med en trasa. Häll bort saltet och låt pannan svalna helt.
    Läs också: 3 knep som räddar silvret
  • Häll därefter i matolja och värm försiktigt på spisplatta i 15 minuter – svag värme. Häll i mer olja om någon fläck blir torr.
    Annons

    Torka ur med hushållspapper.

  • Läs också: Så gör du enkelt rent ugnen
  • Spissvärta ger färg och lyster åt järnspisar och andra gjutjärnsföremål. Gnugga in den med torr trasa! Använd till järnspisen, ljusstakar, grytans utsida och andra ytor som inte kommer i direkt kontakt med livsmedel.

Missa inte: Så tar du hand om dina stekpannor

  • Tänk på att aldrig använda diskmedel eller stålull till gjutjärn!

Bild: Shutterstock

Läs också: Så får du gjutjärnsgrytan att hålla

gjutjarn-puff

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...