Annons

Så får du bort fastbrända matrester från ugnen

Känns det hopplöst? Det är det inte!


rengöra ugn fastbränt

Du vet hur det är, speciellt om man har haft en stor middag där ugnen gått på högvarv med gratänger, bak och ugnsstekt kött… Fastbrända matrester VÄGRAR att ge med sig och hur mycket än skrubbar och skurar så sitter det som berget!

Annons

Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna och lösningen stavas ammoniak. Den illaluktande vätskan används i många rengöringsprodukter och är mycket stark. Du behöver alltså använda gummihandskar!

Så rengör du en ugn där ALLT är fastbränt

Du behöver
1 kastrull med vatten
Ca 2 dl ammoniak
Skål som tål att värmas
1-2 tsk diskmedel
Ca 1 l varmt vatten
Skursvamp av nylon
Gummihandskar

Gör så här

1. Förvärm ugnen till ca 65 grader.

2. Låt vattnet i kastrullen koka upp.

3. Stäng av ugnen när den nått den önskade temperaturen.

4. Häll ammoniak i skålen och placera högst upp i ugnen. Ställ kastrullen med kokande vatten längst ner. Lämna båda över natten.

5. På morgonen tar du ut både skål och kastrull från ugnen, häll dock inte ut det! Låt ugnen stå öppen i cirka en kvart för att vädras ordentligt.

6. Tillsätt diskmedel och varmt vatten till ammoniaken. Ta på dig gummihandskarna och doppa skursvampen i blandningen och skura ugnen. Allt fastbränt kommer att lossna lätt som en plätt!

Den här metoden är supereffektiv men du behöver vara försiktig, kom ihåg att ammoniak är mycket starkt och absolut inget du vill få på varken hud eller kläder!

Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så får du ugnsluckan skinande ren

hur-rengor-man-ugnsluckan

 

 Läs mer om:

 

  

 
Laddar...