Annons

Annons

Rattfylleristen tog min sons liv

Det knackade på dörren, utanför står två poliser och en präst. På ett ögonblick förstod Mats att något allvarligt hade hänt.

Mejla
Dela (12)
Pinna

Sonens död fick Mats att börja arbeta mot rattfylleri.

Sonens död fick Mats att arbeta mot rattfylleri

Mitt i natten knackade det på dörren

Mats skymtade en polisbil genom fönstret. Hans första tanke var att sonen Rickard druckit för mycket och blivit hemkörd av en polispatrull. Aldrig kunde han ana vilket fruktansvärt besked som väntade. 

Annons

Klockan är omkring tre på natten den andra oktober 2011. Rickards föräldrar Christina och Mats Sjöö vaknar hemma i villan i Garphyttan knappt två mil väster om Örebro och upptäcker att deras 17-årige son fortfarande inte kommit hem. Det är inte första gången han har åkt in till Örebro för att roa sig en lördagskväll, men han brukar alltid vara noga med att komma hem med sista nattbussen.
– Normalt kom han alltid hem senast vid halvtretiden så det är klart att vi blev oroliga. Jag och min hustru funderade en stund på vad vi kunde göra, men vi visste inte vilka han var tillsammans med och hade ingen vi kunde ringa.
Med en känsla av obehag går Mats och Christina, som i dag båda är i 50-årsåldern, och lägger sig igen, men de har svårt att somna om och ligger och vänder och vrider sig sängen i halvvvaket tillstånd.
– Om vi hade gått upp på andra våningen och tittat ut genom fönstret hade vi sett alla blåljusen från polisbilarna och ambulanserna femhundra meter fågelvägen från vårt hus, säger Mats och sväljer hårt.
Mats har fortfarande svårt för att berätta om det som sedan hände. Hans hustru Christina klarar det inte alls. Fyra år har gått, men tiden läker enligt dem absolut inga sår, det påståendet är bara nys.
– Det här får vi alltid bära med oss, och Rickard kommer i högsta grad alltid att vara närvarande i vår vardag. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom.
– Det som hände har gett oss ett livstidsstraff, men han som körde bilen fick bara två och ett halvt år i fängelse.

Polisbil vid grinden

Klockan har hunnit bli halv sex den där söndagsmorgonen och Mats och hans hustru ligger fortfarande och lyssnar och hoppas att de när som helst ska höra hur ytterdörren öppnas och att Rickard kommer hem. I stället bryts tystnaden av ett bestämt knackande på ytterdörren. Mats får på sig lite kläder och går för att öppna dörren, han undrar vem det kan vara som kommer så där tidigt en söndagsmorgon. Han kastar en blick ut genom fönstret och ser att det står en polisbil parkerad vid grinden.
– Min första tanke var att Rickard fått i sig för mycket att dricka och hamnat i en fyllecell och att polisen nu körde hem honom. Men när jag öppnade dörren stod där två uniformerade poliser och en präst.
Mats förstod på en gång att något allvarligt hade hänt.
– Därefter blev allt kaos och svart. Jag minns bara fragmentariskt samtalet med poliserna och prästen. Både jag och Christina gick in ett chocktillstånd som jag inte kan beskriva.
Det som hänt var att Rickard fått lift till Garphyttan med en 20-åring som i berusat tillstånd stulit en bil. Med under färden från Örebro var också en av Rickards kompisar, men han blev avsläppt vid sitt hem 400 meter från olycksplatsen.
Exakt vad som sedan hände är inte klarlagt, men man vet att föraren tappade kontrollen över fordonet i en kurva. Bilen for av vägen, voltade och flög upp i luften innan den med våldsam kraft kraschade mot ett träd. Rickard omkom omedelbart.
– Jag har hört att föraren körde ca 100–150 kilometer i timmen på den här smala och kurviga byvägen, säger Mats när han visar platsen i Garphyttan där hans son blev ytterligare ett av alla döds-offfer för rattfylleriet.
Det är en mycket vacker plats, med forsen som strömmar bredvid vägen. Marken smyckas av blommor, ljus och kramdjur – än i dag.
– Korset som står här smiddes av en av Rickards vänner dagen efter olyckan, säger Mats och sätter sig ner på huk.
Varför 20-åringen körde här den där natten är fortfarande en gåta. Vägen leder inte till familjen Sjöös bostad. Mats minns att de båda poliserna och prästen stannade kvar tills Mats syster och hennes man kom för att ta hand om dem.
– Poliserna var fantastiska. De lämnade oss inte en sekund. Om jag gick upp på ovanvåningen för att hämta kläder var en av dem hela tiden med mig. Likadant var det för Christina.

Gilla Allers på Facebook
Sonens död fick Mats att arbeta mot rattfylleri

Rickard blev bara 17 år.

Besökte olycksplatsen

Vid sjutiden bestämde Mats sig för att han tillsammans med sin svåger ville se olycksplatsen, under förutsättning att det inte fanns några utryckningsfordon eller poliser kvar på platsen.
– Jag åkte dit för att försöka förstå vad som hänt. När de kom dit var det helt tomt. Bara glassplitter och lite bildelar som låg kvar tydde på att det skett en allvarlig olycka.
Den första månaden efter Rickards död var ett enda långt trauma med djup sorg och förtvivlan för hans föräldrar och tre syskon – som i dag är 13, 23 och 27 år gamla.
– Människor som vi knappt kände kom hem med färdiglagad mat till oss och visade oss sin omtanke på många andra sätt. Det var fantastiskt. Jag och Christina har fått en helt ny bekantskapskrets.
Till begravningen i Tysslinge kyrka kom långt över 200 personer. Många av Rickards vänner ville ta ett sista farväl av honom.
Den 20-årige bilföraren klarade kraschen i stort sett oskadd. Han hade 1,23 promille alkohol i blodet och anhölls misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.
Mats minns hur jobbigt det var för honom och Christina att möta bilföraren vid rättegången drygt ett halvår senare.
– Jag bad honom i rättssalen att vara en man och ställa sig upp och be Rickards syskon och oss om ursäkt för det han gjort. Det lovade han att göra, men det har han fortfarande inte gjort.
Åklagaren yrkade på tre års fängelse för 20-åringen, men på grund av sin ålder fick han straffrabatt och dömdes av tingsrätten till två och ett halvt år. Hovrätten fastställde senare samma år domen.
– Jag har väldigt blandade känslor. Någon gång i framtiden hoppas jag att jag är redo att sätta mig ner och prata med 20-åringen och fråga honom varför han stal bilen och körde berusad. Men jag är inte mogen för det än.

Sonens död fick Mats att arbeta mot rattfylleri

Mats tänder ett ljus för Rickard.

Föreläser för ungdomar

Ett år efter Rickards död fick Mats kontakt med Lars Lewerth som 2003 tog den amerikanska ideella organisationen Mothers  against drunk driving (Madd) till Sverige.
– Det är oerhört betydelsefullt att få träffa och prata med andra som är i samma situation och som kan hjälpa och stödja.
Mats engagerade sig i arbetet i Madd Sweden som kom till på initiativ från Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF. Han föreläser och arbetar med olika projekt för att förebygga att folk kör påverkade av alkohol eller droger i trafiken. I våras lämnade han sitt tidigare yrkesliv som säljare för att börja arbeta heltid för MHF.
– Det jag saknar i Sverige i dag är mer debatt om rattfylleriets konsekvenser. Vi måste komma in mer på skolor för att kunna föreläsa för unga. Om jag genom mitt arbete kan rädda ett enda liv så har jag lyckats. Det är min drivkraft.
Mats är övertygad om att Rickard, om han hade fått leva, hade haft ett eget företag i klädbranschen som han planerade och att han kanske förverkligat drömmarna om att resa till Spanien och Australien för att jobba.
– Man kommer aldrig över sorgen efter ett barn, men man skaffar sig rutiner så att man kan leva med den.

Nätverk för anhöriga

Madd – Mothers against drunk driving (Mödrar mot rattfylleri)  är ett stödnätverk för alla (även män) som mist en anhörig till följd  av rattfylleri eller som själv skadats. Genom nätverket kan drabbade träffa andra i samma situation. Nätverket arrangerar även anhörigträffar.

Vill du ha kontakt med någon i nätverket i din region så gå in på madd.se eller mhf.se. Madd drivs i Sverige av Motorförarnas helnykterhetsförbund MHF. Nationellt ansvarig är Mats Sjöö som går att nå på 0765-48 97 17 eller mejl: [email protected]

Text: Per-Ola Ohlsson Bild: Kai Rehn och privat

 

Mer gripande läsning

 

lilanLilan flydde ensam från Syrien

Spice-natdrogJag anmälde min egen son till polisen

emil-qvarnstromEmil tvingades förneka sitt sanna jag

 

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...