Annons

Ralf Edström fick sin ögonsten tillbaka

Fotbollslegendaren Ralf Edströms katt Tussen var spårlöst försvunnen i fem månader. Ralf och hustrun Carina hade för länge sedan gett upp hoppet om att få se sin ögonsten igen när telefonen plötsligt ringde…

Mejla
Dela (2)
Pinna

katt

För snart ett år sedan flyttade den tidigare fotbollsstjärnan och expertkommentatorn Ralf Edström, 63, och hans hust­ru Carina, 52, till en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg. Efter 26 år lämnade de sitt hus där deras gemensamma barn Gabriella,  26, och Joakim, 23, växt upp och där Ralfs barn Pierre, 39, och Jessica, 35, tillbringat mycket tid.
– Alla barnen är numera utflugna och vi behöver inte så stort utrymme längre. Dessutom är det skönt att inte ha en massa trädgård att ta hand om, säger den tidigare landslagsspelaren.

16 bilder alla kattägare känner igen

Med på flytten följde deras katt Tussen, 7 år, som vant sig vid att ha en hel trädgård som sitt revir och kunna komma och gå som han ville.
– Vi var lite oroliga för att han skulle smita och ta sig tillbaka till våra gamla kvarter som ligger fyra kilometer från där vi bor nu. Men allt gick bra. Tussen verkade trivas och eftersom vi bor på bottenvåningen kunde vi fortfarande lätt släppa ut honom, berättar Ralf.

Letade förtvivlat

Men en dag i somras kom Tussen inte tillbaka hem. Dag efter dag gick utan att han dök upp på uteplatsen, och Ralf och Carina letade förtvivlat efter honom.
– Jag efterlyste honom på Twitter där jag har 23 000 följare och vi åkte och letade i området där vi tidigare bodde, men han förblev försvunnen.
Länge hoppades de att någon skulle ha sett deras svart- och gråspräckliga katt med vita tassar – som dessutom bar ett halsband med Carinas telefonnummer på. Men ingen hörde av sig och till slut gav Ralf och hans hustru upp hoppet.

7 hälsofördelar med att ha katt

– Jag trodde att han var död, att han blivit överkörd av en bil. Ett tag trodde vi att en räv kanske hade tagit honom, men så fick vi veta att en räv inte kan ta en frisk katt.
Tussen var som en familjemedlem och både Ralf och Carina var förkrossade.
– Vi bokade en tröstresa till Kanarieöarna nu i november för att skingra tankarna. Vi hade dessutom ringt en uppfödare och skaffat en ny katt som vi skulle hämta när vi kom hem från resan.

Ingen tvekan

Men strax efter hemkomsten fick Carina ett överraskande telefonsamtal.
– Det var en kvinna som bodde cirka hundra meter fågelvägen från vårt tidigare hus som sett en katt på sin altan som hon trodde kunde vara Tussen. Men vi hade fått falska förhoppningar tidigare och bad henne skicka en bild på katten.
När de fick bilden förstod de att det verkligen kunde vara Tussen. Och när de hämtade hem honom var det ingen som helst tvekan längre.
– Han kände igen oss direkt och var lika kelig och sällskaplig som han alltid har varit. Halsbandet hade han tappat. Troligen har han fastnat med det någonstans.
Ralf kan bara spekulera i hur Tussen har klarat sig under de fem månaderna på rymmen.

Möt Magic – den skådespelande katten

– Men det har nog inte gått någon större nöd på honom. Han är en riktig jägare och så har han nog ätit av maten som kvinnan som hittade honom gav till sina katter.
– Det är underbart att han är hemma. Jag fick verkligen glädjetårar i ögonen när jag såg honom igen, berättar Ralf.
Medan vi pratar ligger Tussen och sover bredvid Ralf i soffan. Husse berättar att hans katt inte längre är lika glad för att gå ut som tidigare.
– Den första tiden efter att han kom hem ville han över huvud taget inte lämna lägenheten. Han har väl fått sitt lystmäte och tycker det är skönt att vara inne i värmen igen, säger Ralf med ett lyckligt leende. 

Annons

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Peter Claesson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...