Annons

Annons

Räkna fåglar


 

I helgen är det åter dags för ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det är SOF, Sveriges Ornitologiska Förening, som står för arrangemanget. Där kan alla i landet som har fågelbord eller fröautomater på tomten vara med och räkna de fåglar som besöker trädgården. Jag kan tänka mig att grundidén hos SOF är att väcka allmänhetens intresse för fåglar och den miljö de lever i. Men den data man får in ger även en god indikation på hur det står till med våra olika vinterfåglar, hur de ökar och minskar från år till år. Dessutom hjälper vi ju onekligen fåglarna under den tuffaste perioden då det kan vara extra svårt att hitta föda.

Annons

Men framför allt är det ett trevligt arrangemang där alla, ung som gammal, kan vara med och räkna. Jag och dottern satt klistrade förra året inne vid köksfönstret och räknade de hungriga blåmesar, rödhakar och talgoxar som besökte vår fröautomat. Just talgoxen är den mest talrika arten vid fågelbordet och har legat överst på listan sedan projektet startades för åtta år sedan.

Vill du veta hur det går till att vara med i projektet och hur du ska inrapportera dina fynd kan du gå in på SOF:s hemsida www.sofnet.org och läsa mer. Lycka till!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...