Annons

Möt radarparet i Antikrundan

De sitter mittemot varandra på arbetsplatsen i Malmö och de har jobbat tillsammans med succéprogrammet Antikrundan de senaste åtta åren. Ändå tycker de att det inte räcker. Sveriges Televisions radarpar Anne Lundberg och Pernilla Månsson Colt vill göra ännu mer tillsammans.

Mejla
Dela (24)
Pinna

©Fotograf Krister Hansson Malmö 20150914 Anne Lundberg , Pernilla Månsson Colt. SVT Malmö

Du kan se Pernilla Månsson Colt och Anne Lundberg i Antikrundan på torsdagar klockan 20.00 i SVT1.

Mindre känt är kanske att det är de båda kvinnorna som bär upp Antikrundan. Anne som ansiktet utåt i tv-rutan och Pernilla som producenten – kvinnan som håller i alla trådarna.Efter 16 år som programledare för populära Antikrundan på SVT är Anne Lundberg, 49, ett välkänt ansikte för alla svenska tv-tittare. Lika känd är Pernilla Månsson Colt, 49 dagen före julafton, för trädgårdsprogram och programledaruppdrag vid prinsbröllop och melodifestivaler.
– Vi trivs jättebra med varandra, säger Anne. Vi har samma journalistiska grundsyn, samma humor, skrattar ofta tillsammans, men gråter också av samma orsaker.
– Därför skulle vi gärna vilja göra ännu mer tillsammans än vad vi redan gör. Vi skulle vilja ha ett eget tv-program. Ett program där vi båda är programledare, säger Pernilla.
– Ja, till exempel en talkshow. Kanske lite som Filip och Fredrik, men utan att på något sätt plagiera dem, säger Anne.
När vi träffar Anne och Pernilla i Malmö-tv:s lokaler i Västra hamnen i Malmö håller man som bäst på att redigera avsnitt i den kommande säsongen av Antikrundan. Inspelningarna avslutades i början av september och det första programmet sänds torsdagen den sjunde januari.

Intensiva veckor

Under två och en halv vecka åkte hela inspelningsgänget med alla experterna till de sex orterna Uppsala, Järvsö, Västerås, Lidköping, Varberg och Simrishamn.
– Det var intensivt, men också fantastiskt roligt. Under de veckorna vi spelar in känns det som att vara ett rockband på turné. Vi riggar upp, spelar in, packar ihop och åker vidare till nästa ort, berättar Anne.
– Vi är ett ganska stort gäng som åker runt i tre lastbilar och en mängd privatbilar, säger Pernilla. Vi är sammanlagt 50 personer: 30 från Sveriges Television och så våra 20 experter.

Annons
Gilla Allers på Facebook
antikrundan

Under en inspelningsdag gör Antikrundans experter cirka 5000 värderingar. 70 av dem spelar in och av dessa hamnar 17-18 i tv-rutan.

Både Anne och Pernilla är mycket nöjda med årets inspelningar.
– Min magkänsla är att det här årets Antikrundan är det bästa på flera år. Vi har många bra och oväntat höga värderingar, berättar Anne.
– Men det är inte bara värdet i sig på de antika föremålen som är viktigt för oss, tillägger Pernilla. Minst lika viktigt är att det finns en bra historia bakom föremålet.
En sådan historia som de båda minns starkt från förra säsongen var en ung kille som kom till Karlskrona med en graalvas av Vicke Lindstrand. Han hade ärvt den av sin farmor som i sin tur fått den av en äldre man som hon städade hos.
– Hans farmor hade nyligen avlidit och den unge killen trodde själv inte den var värd mer än 6 000 –7 000 kronor. Jag glömmer aldrig hans min när Bo Knutson värderade den till 300 000 kronor.

ANTIKT: Allers experter svarar på dina frågor

– När Pernilla och jag stod bredvid och hörde och såg detta grät vi båda. Ännu mer känslosamt blev det när killen på väg därifrån pussade sin flickvän. Det blev väldigt bra tv.
– I år har vi minst fyra liknande fina historier, men dem vill vi inte avslöja något om i förväg.
– Det som avgör om det blir bra tv är inte värdet på det antika föremålet. Det är reaktionen hos den som får reda på det av våra experter. Man får bli både glad och ledsen i Antik-rundan, säger Anne.
Anne och Pernilla har sina arbetsplatser på andra våningen  i den gamla tegelbyggnaden som ligger precis vid klaffbron i Västra hamnen. Över deras skrivbord hänger en skylt med Antikrundans logga.
– Vi har haft skrivborden mittemot varandra sedan vi flyttade till de här lokalerna för fem år sedan. Första gången vi arbetade tillsammans var 2008 när Pernilla fick jobbet som producent.

Djupt engagerad

Förutom arbetet med Antikrundan har Anne under året varit djupt engagerad i programmet Landgång och Pernilla har hållit i populära Trädgårdstisdag med Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson.
– Trots att vi har skrivborden mittemot varandra ses vi ibland alldeles för sällan när Anne är ute på sina reportageresor. Det kan ibland gå ett par veckor utan att vi pratar med varandra.
Som producent är Pernilla mer eller mindre engagerad i Antikrundan under hela året. Samtidigt som inspelningarna från årets program redigeras är hon med i planeringen av vilka orter de ska besöka nästa år.
Det finns en rad kriterier som måste uppfyllas.
– Det ska finnas en tillräckligt stor lokal som vi kan vara i, vi får inte ha varit i närheten de senaste åren, det måste förväntas komma minst 1 000 personer och så får det inte vara för långt till nästa ort vi ska besöka.
– Varje dag som vi spelar in gör våra experter i snitt 5 000 värderingar. 70 av dem spelas in och av dem hamnar 17–18 i själva programmet. Men samtidigt är vi noga med att alla som kommer till inspelningarna ska få sina saker värderade.
Anne är inte delaktig i valet av orter de ska besöka. Det är först under våren som hon börjar fokusera på Antikrundan.
– Visst pratar vi om programmet annars också, men det är först då som jag är med på allvar och börjar spåna idéer och diskutera små förändringar som vi vill göra.
Man kanske skulle frestas att tro att de båda kvinnorna har husen fulla av antikviteter, men så är det inte alls. Även om de båda uppskattar äldre föremål med en historia och design så är det inget de samlar på.
– Sedan jag började arbeta med Antikrundan har mitt hem mer förändrats i modern stil. Ju mer man lär sig, desto bättre blir smaken, och eftersom jag ändå inte har råd med de antika möbler jag vill ha kan jag lika gärna köpa en snygg modern soffa, säger Pernilla.
– Jag har lite antika grejer hemma, men arbetet med Antikrundan har snarare fått mig mer intresserad av form och design och mind-re av massproducerat, säger Anne. De äldsta sakerna jag har är tre kinesiska vaser från tiden före Kristus och de är inte värda mer än 500 kronor styck.
Förutom att de har samma journalistiska grundsyn och humor finns det flera andra gemensamma nämnare mellan Anne och Pernilla, något som förmodligen gör att de trivs så bra tillsammans.
De har båda jobbat på Malmö-tv sedan början av 2000-talet. Pernilla kom dit via jobb på lokalradion i Örebro och SVT:s ungdomsredaktion i Växjö, och Anne via Ystads Allehanda, Arbetet, Rapport på SVT i Stockholm och konsumentmagasinet Plus.

Lika gamla

De är lika gamla (även om Pernilla är skämtsamt noga med att påpeka att hon är 49 år först nu i jul) och de har barn i samma ålder.
De bor båda i hus nära havet i Skåne. Anne bor i en gammal skola på sydkusten mellan Ystad och Trelleborg tillsammans med sina söner Jack, 19, och Oscar, 17.
Pernilla bor i en villa i Klagshamn i sydligaste delen av Malmö med sin man Stellan Colt, 51, och har barnen Gabriel, 18, och Noel, 8, och bonusbarnen Leopold, 26, och Linnea, 24.
– Men tyvärr hinner vi inte umgås lika mycket privat som vi skulle önska. Det beror mycket på att jag är småbarnsmamma och då blir tiden begränsad, säger Pernilla.
Liksom Pernilla har Anne ett stort intresse för trädgårdsskötsel och design, och Pernilla är intresserad av matlagning och resor som Anne tar upp i sina andra program.
Men det är inte inom de områdena som de vill göra tv-program i framtiden.
– Vi vill göra något nytt. Gärna ett rappt intervjuprogram med raka frågor och med lite rå men hjärtlig stämning. Vi har några olika idéer som vi skulle vilja pröva, men de ligger fortfarande på planeringsstadiet. Det är inget vi presenterat för våra chefer ännu, säger Pernilla.
– Det hade varit roligt om det kan bli verklighet. Det finns alldeles för få kvinnliga programledarpar, tillägger Anne.

Text: Per-Ola Ohlsson 
Bild: Krister Hansson och Eva Robild/SVT

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...