Annons

Rachel Kosubs mordgåta löstes – efter 20 år

I tjugo år plågades Kirsten Newcomb av vetskapen om att hennes mammas mördare fortfarande var på fri fot. När polisen började nysta i fallet igen hade dna-tekniken kommit betydligt längre...

Mejla
Dela (11)
Pinna

Rachel Kosub mördades 1983.

Rachel Kosub mördades 1983.

Mordet Rachel Kosub var ett mysterium i två decennier

Kirsten Newcomb var bara åtta år gammal när hennes mamma Rachel Kosub mördades den 6 juni 1983 i San Antonio, Texas. Tjugo år senare hade Kirsten själv en son i åttaårsåldern. Hon hade börjat tänka mer och mer på sin mammas öde och kände att hon behövde få ett avslut på vad som hade förblivit ett olöst trauma.

Annons

När mordet begicks var begrepp som dna-analys och matchning okända, men nu hade utvecklingen på det området gått framåt med stormsteg. Kirsten hoppades att det innebar att man kunde få fram avgörande bevisning mot gärningsmannen.

Kontaktade mordutredaren

Hon tog kontakt med den erfarna mordutredaren Georg Saidler i gruppen för olösta mord på San Antonio-polisen, men han kände över huvud taget inte till mordet på Rachel Kosub. Mordet skedde långt innan han kom till staden och polisens utredning hade varit ”vilande” i 18 år på grund av brist på material att arbeta med.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

Men han blev snabbt på det klara med att det var ett speciellt fall och det väckte hans intresse.
Rachel Kosub mördades på ett arkitektkontor i San Antonio där hon arbetade som kontorschef.

Mordkvällen arbetade hon över och hon var ensam kvar på kontoret. När hon sent på kvällen fortfarande inte hade kommit hem och det inte gick att få kontakt med henne på kontoret hade hennes familj blivit orolig och larmat polisen.

Läs också: Mordet på skådespelaren chockade Hollywood

Hittades strypt

Den första polisen som anlände till platsen gjorde den fasansfulla upptäckten. Rachel låg död på golvet, strypt med sina egna strumpbyxor. Allt tydde på att hon hade blivit våldtagen, men dna-tekniken hade inte kommit längre än att spåren bara kunde fastställa mördarens blodgrupp.

Eftersom det inte fanns några tecken på inbrott antog polisen att mördaren antingen var någon Rachel kände eller att någon av hennes arbetskamrater hade glömt att låsa efter sig när de gick hem.

Läs också: Stjärnan Selena mördades av sin assistent

Ett år efter mordet hade polisen fortfarande inte gjort några framsteg i utredningen. Då skedde det plötsligt en serie överfallsvåldtäkter i grannstaden Universal City.

I samtliga fall hade våldtäktsmannen tagit sig in på olika kontor där kvinnor arbetade ensamma sent på kvällarna och överfallit dem.

Fantombild togs fram

De signalement kvinnorna lämnade på mannen vittnade om att det måste röra sig om samma gärningsman. De beskrev honom som storvuxen, vältränad och mycket stark.

Och med signalementet som underlag tog polisen fram en fantombild som publicerades i lokaltidningarna. De dröjde inte länge innan polisen blev kontaktad av en kvinna som arbetade på ett större företag i staden.

Läs också: Bakom änkans tårar dolde sig en kylig sanning

Kände sig förföljd

Kvinnan berättade att hon vid flera tillfällen hade känt sig förföljd av en man som smög i omgivningarna runt hennes kontor. Hon tyckte att han hade känts så närgången och obehaglig att hon antecknat registreringsnumret på hans bil när han satte sig i den för att köra därifrån. Hon var övertygad om att mannen var identisk med polisens fantombild.

Det visade sig att bilen tillhörde tvåbarnspappan Mike Dosett, 36, som var gift och arbetade som professionell fotbollstränare. Han var sedan tidigare helt okänd av polisen och hade aldrig dömts för något brott.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Men när polisen åkte för att hämta honom till förhör bröt han snabbt ihop och erkände sig skyldig till serievåldtäkterna i Universal City. När polisen trodde att de var klara med förhöret och just skulle avsluta, bad Mike Dosset plötsligt om att få en stund i enskildhet tillsammans med sin hustru.

Efter samtalet med sin fru verkade det finnas mer att berätta. Dosett började prata osammanhängande om en ”dröm” han hade haft. Något som han i alla fall mindes som en dröm.

Beskrev ett mord

Han berättade att han i drömmen hade gått uppför en trappa till ett kontor och där mördade han en kvinna. Han beskrev detaljerat hur det såg ut i trappan och på kontoret.

– I drömmen står jag och tittar ner på kvinnan som ligger på golvet, berättade han.
Polisen verkar inte riktigt tro sina öron.

– Jag vet att hon är död och jag vet att jag har någonting med det att göra, fortsätter Dosett.

Rachel Kosub

Gärningsmannen beskrevs som vältränad och väldigt stark.

Ångrade bekännelsen

Det dröjde inte länge innan de kunde koppla samman Mike Dosetts berättelse med mordet på Rachel Kosub i San Antonio. Att han hade lämnat en exakt redogörelse för hur det såg ut på arkitektkontoret gjorde att de blev övertygade om att det var hennes mördare som satt i förhörsrummet.

Men eftersom Universal City är ett självständigt rättsområde överfördes Dosett till San Antonio för fortsatta förhör, men där slöt han sig plötsligt som en mussla. Han kunde plötsligt inte komma ihåg något längre, påstod han.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

På grund av hur det amerikanska rättssystemet fungerar kunde inte heller hans uttalanden i Universal City användas som bevis vid en rättegång i San Antonio. Därför dömdes han bara för serievåldtäkterna, och efter att ha blivit frigiven på prov kunde han efter 1992 åter leva som en fri man.

Bad polisen återuppta utredning

Så var alltså läget när Kirsten Newcomb kontaktade gruppen för olösta fall 2003 och bad polisen att åter ta upp utredningen om vem som mördade hennes mamma.

Men Georg Saidler hann knappt börja nysta i det gamla mordfallet innan han möttes av en motgång. Det visade sig nämligen att stora delar av utredningsmaterialet hade blivit utrensat ur arkivet. Allt som fanns kvar var en mikrofilm med utredningens huvudspår.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Med tungt hjärta var han tvungen att meddela Kirsten att det i stort sett var omöjligt att komma vidare utan det gamla utredningsmaterialet. Kirstens röst lät först nedstämd i telefonen, men plötsligt förändrades hon:

– Känner du till att en man som hette Mike Dosett så gott som erkände mordet på mamma och nu är på fri fot? frågade hon polisen.

Rachel Kosub

Kirsten Newcomb kunde äntligen få upprättelse efter sin mammas död.

Matchning av dna

George Saidler hade aldrig hört talas om Mike Dosett, men nu hade han plötsligt något att arbeta med. Men han var ändå inte översvallande positiv. Det fanns bara två möjligheter att få Dosett dömd om han var skyldig – antingen erkände han själv eller så fick de fram en matchning på hans dna som kunde kopplas till Rachel.

Läs också: Denise Hubers lik hittades i en frys

Först gällde det att reda ut om det fanns några dna-prov kvar från 1983. Mycket av det andra materialet i utredningen hade ju blivit förstört så Saidler hade inga större förhoppningar om framgång.

Till sin överraskning och glädje fick han ett positivt svar när han kontaktade polisens laboratorium. Labbchefen förklarade att han sparat allt material i våldtäktsfall under åren 1981 till 1988.

Dna-analys visade matchning

När bevismaterialet hittats gick det snabbt. En dna-analys gjorde att man fick fram en hundraprocentig matchning med Mike Dosetts dna-profil, som man hade i registret sedan tidigare.

Tjugotvå år efter mordet ställdes Rachels mördare inför rätta. Bevisningen mot honom var tack vare dna-analysen övertygande och han dömdes till 40 års fängelse.

Innan domen lästes upp reste Kirsten Newcomb sig i rättssalen och vände sig direkt till Mike Dosett:
– Jag vill att du ska veta att du inte bara dödade min mamma. Du har också skadat min pappa, mig, min son och min familj på ett otroligt djupt plan, sa hon med sorg och vrede i rösten.

Text: Carsten Holst
Svensk bearbetning: Per-Ola Ohlsson
Bild: Focus News Agency och AOP

Läs också

Jennie sörjer sin mördade dotter Alicia

Bild: Kai Rehn

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...