Annons

Psykologens bästa råd: Så tar du dig genom sorgen

Vi är många som sörjer våra anhöriga. Att hantera sorg är svårt, men det går att ta sig vidare om vi ger det tid. Här är psykologens bästa råd.

Mejla
Dela (458)
Pinna

Psykologen: ”Längtan finns ofta med i hela livet”

Många av oss har som tradition att vid vissa högtider, till exempel Alla helgons dag, åka ut till kyrkogården och tända ljus för våra nära och kära som ett sätt att hantera sorgen och saknaden. Att just hantera sorgen, eller påminnas om den, kan kännas extra svårt just nu. Men det finns hjälp att få.

Annons

Caroline Hyddén Linnander, legitimerad psykolog, menar att tid och utrymme är det viktigaste när du har förlorat någon. Det första året kan kännas tungt, säger Linnander, och känslorna går ofta upp och ned. Men det riktigt tuffa börjar ofta åren efter – då sorgen ofta gör sig påmind på riktigt.

Läs också: Ylva om sorgen: Jag förlorade både min syster och min bror

– Jag brukar säga att år nummer två, då inträffar den stora saknadens år. Det blir så brutalt påtagligt att den där personen inte står utanför dörren, inte ringer på telefonen, inte kommer in och kramar en. Det bildas en längtan efter den som inte längre är med oss, och den längtan finns ofta med i hela livet. Den avklingar så att den inte är lika smärtsam som saknad, men det är ändå en längtan, säger hon.

Sorg som pendlar

Förr såg experter det som att sorgen var uppdelad i flera olika faser, men det synsättet har ändrats, berättar Linnander. Numera pratas det om sörjandet som ett pendlande – att vi pendlar mellan att vara i förlustprocessen och återuppbyggnadsprocessen. Ena stunden varken kan eller vill vi acceptera vår förlust till exempel, för att senare acceptera förlusten en stund och ta itu med det praktiska som behöver göras i vardagen, som till exempel samla ihop kläder och ge bort.

Gilla Allers på Facebook

– Många tror att det finns ett rätt sätt att sörja och att om man inte gör det på rätt sätt så flyr vi, och sorgen kommer då att komma tillbaka förr eller senare. Men så ser vi det inte längre, och det gör det mer begripligt hur du plötsligt kan falla i gråt för att sedan torka tårarna och börja prata om att du ska köpa en ny cykel nästa sommar.

Läs också: Trösten i sorgen efter sonen: Axel räddade fem personers liv

För att komma vidare är det därför viktigt att få sörja, vara ledsen, arg över orättvisan att det är just du som har drabbats, att få minnas tillbaka och att få prata om personen som är borta. Att det även är okej att vara glad då och då, är också viktigt att komma ihåg.

– Många känner skam och skuld över att kunna skratta och glädjas åt saker, för personen du har förlorat inte är med dig längre. Men för att komma vidare blir det viktigt, och det tar inte ifrån något av den kärlek du känner inför den du har förlorat.

 

Här är 3 råd för att hantera din sorg:

1. Acceptera att det tar tid.
Att hantera sorg tar lång tid, ofta mycket längre tid än du tror. Och det är okej, säger Linnander.
– Det första året är ofta ett upp-och-ned år, du tar dig ofta igenom det utan att riktigt ha fått grepp om det där med ”aldrig mer”. År två är inte bättre, det är annorlunda då det inbegriper saknad och längtan efter den som inte längre är med oss.

2. Ge dig själv utrymme.
Ge dig själv utrymme att omgestalta ditt liv, att vara arg, att vara ledsen och få prata om personen som har gått bort. 
– Det är viktigt att ge dig själv tid och att minnas och normalisera pratet om den som är borta.

3. Det är okej att känna glädje ibland.
Att känna skuld över att du kan skratta och glädjas åt saker när du är drabbad av sorg är vanligt, men viktigt för att kunna se framåt enligt Linnander.

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Missa inte: Per: Jag förstod inte hur jag skulle kunna överleva sorgen

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...