Annons

Annons

Proffsens bästa knep: Här glömmer du alltid att städa

Allt i hemmet är skinande rent! Trodde du. Städchefen Sue Moore och hennes kolleger har stenkoll på vad du har missat. Här är 11 ställen du säkert glömt under städrundan.


Städchefen: Här glömmer du alltid att städa

Sajten Good Housekeeping har intervjuat chefen för ett brittiskt städföretag, Sue Moore, som avslöjar var i hemmet de flesta hushållen missar – och vad de professionella städarna som arbetar under henne alltid noterar först.

Annons
Något man ofta glömmer städa är fjärrkontroller av olika slag.

Något man ofta glömmer städa är fjärrkontroller av olika slag.

1. Fjärrkontrollerna

I det moderna hemmet finns det fjärrkontroller till förbannelse. Inte nog med att de oftast inte är där man behöver dem – de är nästan alltid skitiga. De är numera dessutom ganska små, vilket gör det ännu lättare att glömma de små rackarna.

– De flesta kan inte ens komma ihåg när de städade fjärrkontrollerna, lampskärmar, glödlampor och gardinerna. Har man husdjur dessutom är det bra att vara extra noga. Det är otroligt var hår och päls kan hamna – något vi ser varje dag när vi tömmer dammsugarpåsarna, säger Sue Moore.

Växter får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar – åtminstone inte när det kommer till städning.

Växter får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar – åtminstone inte när det kommer till städning.

2. Växterna

De må vara levande, men de tar inte direkt ansvar för städningen hemma. Snarare motsatsen. Svårigheten med att upptäcka huruvida dina växter hemma är dammiga eller inte är enligt Sue Moore att de trots ett tjockt lager av damm fortfarande kan hålla sig gröna och fina. Hon menar alltså att det är svårt att avgöra om de behöver städas eller inte. Hon ger dessutom ett bonustips till hur man ska städa växterna om dammvippan inte kommer åt: Använd din fön. Men tänk på att sätta den på kylläge så att du inte eldar upp växten i fråga.

3. Dörrmattan

Det första dina gäster ser av ditt hem är oftast hallen – vilket gör det lite märkligt att vi ofta missar saker där. Men enligt Sue Moore är det ofta dörrmattan som ställer till det.

Bland annat ska det, enligt städchefen, dras in en massa bakterier med skor som passerar tröskeln.

– Dörrmattan är det första försvaret mellan smuts utomhus och våra rena golv inomhus, så de måste rengöras regelbundet. Både dörrmattor och andra mattor har en tendens att flyttas runt när man städar, utan att faktiskt städas, säger Sue Moore.

Hur ofta städar du bokhyllan, egentligen?

Hur ofta städar du bokhyllan, egentligen?

4. Böckerna

Har du hela väggar täckta av böcker hemma är det, enligt städchefen, lätt att de ses som en tapet snarare än något som behöver städas. Böckerna riskerar, om de inte städas då och då, att börja falla isär och så småningom förstöras. Har du en större mängd böcker samlade på samma ställe tipsar Sue Moore om att du ska plocka ner alla böcker och städa av hyllorna åtminstone en gång om året.

Ja, till och med det du städar med behöver en omgång då och då.

Ja, till och med det du städar med behöver en omgång då och då.

5. Din städutrustning

– Du måste städa och ersätta din städutrustning också. Det är inte den mest glamourösa shoppinglistan men svampar till köket, moppar, dammsugarpåsar och dammtrasor behöver alla rengöras med desinfektionsmedel och varmvatten. Dessutom bör de ersättas regelbundet, säger Sue Moore.

6. Sminkbord eller liknande

De självklara ytorna brukar vi inte missa, men sakerna på bordet är något vi lätt glömmer bort. Saker som skönhetsprodukter, hårprodukter och borstar av olika slag kan lätt bli en samlingsplats för damm, enligt städchefen.

7. Strömbrytare

Det är nog något av det i våra hem som vi pillar på flest gånger varje dag, men ändå får det stryka på foten när städredskapen är framme. Dessutom är de väldigt lättstädade – ett snabbt varv med desinfektionsmedel så är de rena och bakteriefria, enligt Sue Moore.

 

Bonustips – fler saker vi glömmer städa:

8. Sopkärl

9. Barns badleksaker

10. Hatthyllor

11. Fruktkorgar

 

Av: Linus Kandefelt

Bild: IBL

Källa: Good Housekeeping, Sue Moore från Bright and Beautiful home

I vår shop: Världens bästa kavel!

INGET fastnar på den här smarta och snygga kaveln som rullar lätt och jämnt när du bakar.

Läs mer och beställ en egen direkt från oss!

Missa inte: 7 smarta sätt att städa med citron

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...