Annons

Annons

4 vanliga magdiagnoser

Magen är central på många sätt och spelar en viktig roll i våra liv. När inte magen mår bra påverkas ofta både kropp och själ. Här bjuder vi på lite kortfakta om några diagnoser och hur de kan lindras.


magsmartor

Ont i magen kan man få av en mängd olika orsaker, allt från förstoppning eller maginfluensa till allergier eller akuta tillstånd. Ofta är det inget allvarligt som ligger bakom och besvären går över av sig själva. Men om du samtidigt har andra och nya symtom, eller om smärtan förvärras, bör du söka vård. Samma sak om du plötsligt börjar rasa i vikt eller tappar aptiten.

Annons

Sök alltid akut hjälp om du:
Plötsligt får mycket ont i magen
Kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod
Har svart avföring

4 vanliga magdiagnoser:

Crohns sjukdom är en inflammation i mag-tarmkanalen, oftast i nedre delen av tunntarmen och övre delen av tjocktarmen.

Gilla Allers på Facebook

Symtom: Viktnedgång, magknip efter maten och diarré.

Behandling: Sjukdomen går inte att bota, men kan lindras med medicin och ibland operation.

IBS (Irritable Bowel Syndrome) – även kolon irritabile eller känslig tarm – drabbar ofta kvinnor i 30- till 40-årsåldern och ger besvär i mag-tarmkanalen.

Symtom: Perioder av magont som går över när man tömmer tarmen, gaser, förstoppning och/eller diarré, huvudvärk, muskelvärk, trötthet, ångest.

Behandling: Finns ingen direkt bot, men lindring i form av läkemedel, rätt kost, regelbundna toalettbesök och motion.

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjock- eller ändtarmen, som gör att tarmens funktion försämras. De flesta som drabbas är i 20–30-årsåldern. Risken att få sjukdomen ökar om någon annan i familjen har den.

Symtom: Blod i avföringen, diarré, ont i magen (lindras efter att tarmen har tömts), tryck i ändtarmen med en känsla av att behöva gå på toaletten.

Behandling: Man kan inte bli botad men besvärsfri genom goda levandsvanor (mindre stress, mer sömn, bra mat). Medicinsk behandling eller operation ger stor hjälp.

Halsbränna, magsaftsreflux, innebär att magsaft tränger upp i matstrupen.

Symtom: Kroniskt återkommande halsbränna, sura uppstötningar, ont i övre delen av magen, brännande känsla bakom bröstbenet.

Behandling: Ibland kan det räcka med att undvika mat och dryck som man vet ger besvär samt undvika att äta sent på kvällen. Det finns effektiv medicin samt även kirurgisk behandling.

Läs mer på: 1177.se

Text: Anna Karin Ericsson, Ann-Sofie Lindell
Bild: ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...