Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga10 vanliga trädgårdsproblem – så löser du dem!

Låt dig inte avskräckas av mossa i gräsmattan, bladlöss på rosorna eller ogräs i rabatten. Här hittar du lösningar på trädgårdstrubbel av olika slag.


Så löser du 10 vanliga trädgårdsproblem

1. Bladlössen invaderar

Där det finns växter kan det komma bladlöss. Men vi kan begränsa antalet och rädda känsliga växter. Plocka bort lössen mekaniskt där det går, och kläm sönder dem mellan fingrarna. Spruta med hård vattenstråle mot lustäckta grenar och knoppar. Spreja ömtåligare växter med såpvatten, upprepa flera gånger. Ventilera noga i växthus och uterum. Och tänk på att ju bättre växten mår, desto mindre är risken att bladlössen väljer just den att suga musten ur.

Annons

Recept på såpvatten: Blanda 1 dl såpa, 1 liter vatten och 1 msk rödsprit. Använd blandningen för att duscha känsliga växter som angripits av bladlöss.

2. Mossa i gräsmatta

På våren behöver gräset hjälp att mota undan mossan genom god tillväxt. Tillför näring med långtidsverkande gödsel så snart gräset börjar växa. Upprepa behandlingen på försommaren. Klipp gräset ofta och inte för kort, högst en tredjedel av längden varje gång. På skuggiga och fuktiga delar av gräsmattan kan du välja att ersätta gräsmattan med skuggtåliga marktäckande växter.

 

3. Ogräset tar över

Här är fem goda råd som gör 
ogräsbekämpningen enklare. Undvik bar mark. Plantera tätt, använd marktäckande växter eller täck med markduk och bark där du inte vill ha växter. Hjälp växterna att bli tuffa. Ogräs tar snabbt över där våra odlade växter inte trivs. Välj därför rätt växt till rätt plats, gräv rymliga planteringsgropar, blanda i ny mullrik jord och vattna noga efter plantering. Många ogräs vaknar tidigt – börja rensa så snart de kommer upp och var extra ihärdig i början av säsongen. Lär känna dina ogräs så att du förstår hur de sprider sig, då kan du välja rätt bekämpningsmetod. Täckodla i grönsakslandet. Täck med gräsklipp, löv och annat organiskt material mellan odlingsraderna.

4. Dålig jord i grönsakslandet

En lerjord med dålig struktur blir kompakt och svår att odla i. Den är fattig på både syre och näring och innehåller för lite daggmask och andra viktiga smådjur och mikroorganismer. Här är pallkragar eller andra odlingslådor ett bra alternativ, eftersom det tar tid att förbättra jorden så den blir odlingsbar. Bygg lådorna i olika höjd beroende på vad som ska odlas. Fyll på kompostjord eller hälften planteringsjord och hälften kogödsel.

5. Vattenskott 
på äppelträd

Äppel- och päronträd skjuter vattenskott när de har beskurits för hårt. Skottens uppgift är att snabbt förse trädet med den bladmassa det har förlorat vid beskärningen. Minska på vattenskotten genom att beskära fruktträden varsamt under JAS-perioden, juli–september. Gallra bort vattenskotten mitt inne kronan. Klipp bort högst ¹/³ av skotten i trädets yttre delar. Upprepa denna beskärning under några år och låt bli att beskära kraftigt på vintern.

6. Svartfläcksjuka 
på rosor

Bruna fläckar på bladen och gulnande blad som lätt faller kan bero på svartfläcksjuka. Sjukdomen beror på en svamp som trivs i hög luftfuktighet och som övervintrar på nerfallna löv och skott. Förebygg med bästa tänkbara odlingsförhållande. Plantera inte för tätt och inte i skugga. Förbättra jorden vid plantering så den blir mullrik och näringsrik. Vattna rosorna under torra perioder. Gödsla dina rosor men ge inte för mycket kväve. Om din ros ändå drabbas, ta bort och bränn alla drabbade blad och skott. Året efter angrepp beskär du rosen extra hårt för att få bort skott där svampen kan ha övervintrat. Har du återkommande problem – välj en sort som är motståndskraftig mot svartfläcksjuka.

7. Myror i mängder

Det finns många huskurer mot myror – socker och kanel anses exempelvis jaga bort dem. Myror ogillar fukt, vattna därför mycket där myrorna håller till. Att hälla kokande rakt vatten ner i boet kan vara effektivt men ganska brutalt. Har du en altan som undermineras av myror bör du lokalisera boet, lyfta upp plattorna och gräva upp hela boet. Bra att veta är att myror trivs där bladlössen finns, alltså hjälper bladlössbekämpning även mot myror.

8. Klen tomatskörd

Balans i tillväxten är nödvändigt för 
att få fin fruktsättning. Växer bladen för kraftigt kan blom- och fruktsättningen bli liten eller så försenad att tomaterna inte hinner mogna. Gallra ur en del blad och ta bort tjuvskott på högväxta plantor. För hög eller för låg temperatur kan också vara orsaken till dålig fruktsättning. Temperaturer över 30 grader i växthuset kan göra att fruktsättningen uteblir, och utomhus har kyla under 10 grader samma effekt.

9. Dålig fart på komposten

För torr? Då trivs myrorna. 
Vattna, gärna med nässelvatten. Står i soligt läge? Flytta in i skuggan av ett träd. Dålig balans? Varva alltid fuktigt material, som gräsklipp och grönsaksblast och potatisskal, med torrt som löv, ris och halm.

 

10. Häxringar i gräsmattan

Ibland syns häxringar som små svampar i en ring på gräsmattan där gräset skadas eller dör. Ibland stannar mycelet under jord,vilket resulterar i en extra frodig ring. Orsaken är ett svampmycel som sprider sig cirkelformat. Ett beprövat knep mot häxringar är att med en grep göra tätt med hål runt svamparna och vattna med en blandning av 2 matskedar Atamon (konserveringsmedel) till ca 10 liter vatten. Vattna mycket och ofta under minst en månad. Så nytt gräs i häxringarna tidigt på hösten.

 

Text: Katarina Kihlberg
Bild: IBL och Shutterstock

 

Missa inte: 13 tips för att få gräsmattan i toppform

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...