Annons

Annons

Prins Daniel: Vill lära barnen åka tunnelbana och stå i kö

Prinsessan Estelle och prins Oscar ska i framtiden vistas i alla miljöer och lära sig hur samhället fungerar. Prins Daniel berättar att han vill att de både ska lära sig åka tunnelbana och stå i kö. "Det är något som jag inte vill att de ska gå miste om", säger han till Dagens nyheter.


Prins Daniel är Ockelbosonen och gymentreprenören som gifte sig kungligt och samtidigt lämnade det privata företagslivet. Men han har inte lämnat sina grundvärderingar och i sin roll som prins arbetar han aktivt med sina hjärtefrågor – folkhälsa och en aktiv fritid för alla barn.

Annons

Prins Daniel, prins Oscar, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria. Bild: IBL Bildbyrå

Förra sommaren grundade prins Daniel tillsammans med sin hustru, kronprinsessan Victoria, den icke-vinstdrivande organisationen Generation Pep. Organisationen samlar föreningar, företag och stiftelser för att lyfta frågan om barns och ungdomars hälsa. Att alla barn har samma rättigheter, oberoende var de är födda eller vilken samhällsklass de tillhör, är en princip han värderar högt.

”Otroligt orättvist”

I en intervju med Dagens nyheter refererar han till en studie som kartlägger förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar samt lungsjukdomar på olika håll i Sverige. Studien visar att personer i ekonomiskt utsatta områden löper större risk att drabbas av exempelvis stroke och kol.

Gilla Allers på Facebook

– Och jag menar: vaddå? I Sverige? I dag? Beroende på var man är född? Det är så otroligt orättvist. Och det här är ju en del av mitt engagemang för den här frågan. Vi kan inte ha det så här. Vi måste med gemensamma krafter försöka förändra det. Alla måste fråga sig hur de kan vara med och bidra, säger prins Daniel till tidningen.

Vill inspirera andra

Hans engagemang för barns och ungdomars hälsa, syns också i hans eget föräldraskap. Kronprinsessparet har flera gånger fångats på bild då de promenerar eller grillar korv ute i naturen med sina barn, prinsessan Estelle, 5, och prins Oscar, 1.

Prins Daniel med barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar. Bild: IBL Bildbyrå

En aktiv fritid är en självklarhet för den forne gymtränaren.

– Vi vill gärna inspirera. Vi har otroliga miljöer nära oss, även vi som bor i storstan. Vi gillar att vara ute i naturen och vill att våra barn ska få samma möjligheter som vi har haft att känna sig trygga i den miljön, säger prinsen till Dagens nyheter.

”Man ska veta hur tunnelbanan funkar”

Men lika viktigt tycker han att det är att låta barnen uppleva allt sådant som alla barn får göra. Bland annat tar han ibland med prinsessan Estelle på fotbollsmatch.

– Att vara med sina barn är det bästa som finns. Jag tycker också att det är viktigt att låta barnen vara i alla miljöer. Man ska veta hur tunnelbanan funkar och hur det är att åka buss och hur det är att stå i kö och hur det är att känna den här passionen som finns inom idrottsrörelsen när det är match och Black Army sjunger för full hals. Det är något som jag inte vill att de ska gå miste om, säger han till tidningen.

Prins Daniel och prinsessan Estelle på invigningen av handbolls-EM på Hovet i Stockholm, december 2016. Bild: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...