Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Får jag polyper av fel kost?

Jag har polyper som återkommer med ojämna mellanrum. När jag minskar på matintaget, blir blödningarna mindre. Kan mina besvär med polyper bero på min kosthållning?


polyper-av-fel-kost

Kosten påverkar inte uppkomsten av polyper. Bild: IBL

Är det min kosthållning som orsakar polyperna?

Jag har en fråga om polyper. Jag har varit hos läkare och fått bränt bort många sådana, men de återkommer med ojämna mellanrum. Visserligen godartade, men besvärande.

Annons

Jag har märkt att när jag minskar lite på matintaget, kanske en fjärdedel mindre än normalt, har blödningarna varit mindre. Men jag gillar ju mat…

När jag frågat min läkare om mina besvär med polyper kan bero på min kosthållning har jag fått svävande svar. Kanske har du något bra råd?
/65-årig man

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Du skriver inte var polyperna sitter, men efter din beskrivning så jag gissar att de sitter i tjocktarmen eller ändtarmen. Polyper i ändtarm och tjocktarm är ett slags flikar som går ut från slemhinnan mot tarmens insida. De är ofta lättblödande.

Gilla Allers på Facebook

En del polyper kan efter lång tid förändras och bli elakartade och därför tar läkaren bort dem om de upptäcks vid en undersökning. Att få en polyp borttagen brukar inte vara särskilt besvärligt. Läkaren gör en undersökning med rektoskop eller koloskop där tarmens insida kan undersökas. I samband med undersökningen kan polyper tas bort.

En del människor har lätt för att få polyper i tarmen och behöver gå på regelbunden kontroll för att läkaren ska kunna ta bort de polyper som kan finnas.

Kost påverkar inte polyper

Kosten påverkar inte polyperna på något sätt. Kanske är det så att ett mindre matintag leder till mindre mängd avföring och därför mindre irritation av polypen? Precis som du skriver verkar det ju inte vara en framkomlig väg att minska på matintaget för att minska på blödningarna. O

m du äter mindre kommer du ju att gå ner i vikt och om du redan är normalviktig fungerar ju inte det i längden.

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signaturLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...