Annons

Polisvarningen inför julhandeln: Så snabbt bryter tjuvarna sig in

Det börjar lacka mot jul och julklappshandeln går för högtryck. Då varnar polisen för bilinbrottstjuvar med störsändare på parkeringarna. "Ett bilinbrott tar inte mer än 20 sekunder", skriver Skånepolisen på Facebook.

Mejla
Dela (9)
Pinna

”Töm bilen själv innan tjuven gör det”, som det brukar heta. Bild: IBL

Polisen: ”Lämna inget i bilen som kan locka tjuven!”

Det är en hektisk tid som står för dörren. Granen ska hem, skinkan ska griljeras och klapparna ska införskaffas. Samtidigt finns det kriminella krafter som också ser möjligheter i julkommersen.

Annons

Bland annat handlar det om inbrottstjuvar som slår till mot parkerade bilar i närheten av köpcenter och liknande handelsplatser.

Nu varnar Skånepolisen för att man noterat en ökning av detta på senaste tiden i området kring Hyllie och Svågertorp.

Gilla Allers på Facebook

Enkelt sätt att stoppa tjuven

Polisen konstaterar vidare att i de här fallen är bilarna oskadda vilket leder till slutsatsen att tjuvarna antagligen använt sig av störningsutrustning.

”Störsändaren” skickar ut en signal som stör ut fjärrfunktionen i bilnyckeln. Bilägaren tror att han eller hon har låst bilen och går iväg. Samtidigt är det fritt fram för tjuven att till exempel roffa åt sig nyinköpta julklappar.

Bekymret med störsändare är inget nytt fenomen eller isolerat till Malmö. Under tidigare år har den typen av stölder även rapporterats från andra delar av landet.

Polisen råd är enkelt.

”Lämna inget i bilen som kan locka tjuven och dubbelkolla så att bilen verkligen är låst när du lämnar!”, skriver Skånepolisen.

Shoppa säkert på nätet

I förebyggande syfte har polisen även gått ut med ett knep för hur man ska undvika ”blåsningar” på nätet när man handlar klappar.

Framförallt handlar det om att undvika att kortuppgifterna kapas och hamnar i orätta händer.

”Har du ditt kort stängt för utlands- och internetköp när du inte handlar? Bra, då har du minskat risken betydligt för att dina kortuppgifter används till bedrägliga köp. Om inte bör du logga in på din internetbank och aktivera spärren som din bank erbjuder”, skriver polisens bedrägericenter på Facebook.

 

Av: Henrik Högström

Bild: IBL

 

Missa inte: Polisens nya rekryter: Sex labradorvalpar

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...