Annons

Annons

Plommongaletter med choklad

Ett franskt, frasigt bakverk med läcker fyllning på saftiga plommon och mandelmassa med choklad – så enkelt och så gott!


plommon-galetter

Plommongaletter

● ca 8 st

4 djupfrysta smördegsplattor

Fyllning

100 g Odense mandelmassa lyx, med kakao och 60% sötmandel
2 msk äggvita
8 plommon, gärna victoria, ca 250 g
25 g mörk choklad

Pensling

äggvita

Servering

vaniljglass

Annons

1. Sätt ugnen på 225°. Lägg smördegsplattorna på arbetsbänken att tina.
2. Förbered fyllningen medan smördegen tinar. Riv mandelmassan och tillsätt äggvitan, lite i taget, under omrörning till en slät massa.
3. Dela och kärna ur plommonen. Skär därefter varje plommon i 8 klyftor.
4. Använd ett kakmått, gärna med krusad kant,ca 10 cm i diameter, för att ta ut två runda plattor ur varje smördegsplatta. Kavla eventuellt ut degen något. Lägg rundlarna på bakpappersklädd plåt och nagga med en gaffel, ca 1 cm innanför kanten. Pensla ytterkanten med lite lätt uppvispad äggvita.
5. Bre ut mandelsmeten innanför den onaggade kanten och lägg på plommonklyftorna i ett vackert mönster.
6. Grädda galetterna i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
7. Hacka chokladen och strö den över de nygräddade galetterna så att den smälter av värmen. Servera galetterna lätt avsvalnade, gärna med en kula vaniljglass.

Gilla Allers på Facebook

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...