Annons

Annons

Guide: Bra nybörjarsvampar

Sugen på att ge dig ut i skogen för att plocka svamp? Här är våra bästa tips för nybörjare, samt en lista på 5 svampar som är lätta att känna igen!


plocka svampar guide

Att plocka svamp är en underbart rolig hobby! Förutom att du kommer ut och rör på dig i skog och mark så har du små guldklimpar med dig hem som du kan använda i alla olika sorters matlagning, torka eller förvälla.

Om du är nybörjare är det några saker du behöver tänka på. Här är våra 5 bästa tips till hur du plockar säkert och en översikt över 5 goda svampar som är enkla att känna igen. Perfekt för nybörjaren!

Annons

Plocka svamp: 5 tips till nybörjaren

1. Plocka bara svampar du är helt säker på.

2. Håll utkik efter gamla träd. Nästan alla matsvampar är så kallade mykorrhizasvampar vilket innebär att de lever i symbios med växter, oftast träd. Ju äldre trädet är, desto större är chansen att det växer fina matsvampar i närheten.

3. Vill du lära dig mer om svamp ska du gå med i en lokal svampförening eller utbilda dig till svampkonsulent. Mer info hittar du på deras hemsida: www.svampkonsulent.se

4. Det är lätt att irra bort sig då man stirrar ner i marken efter svampar. Visserligen har de flesta mobiltelefoner gps-funktion, men kan plötsligt få slut på batteri eller tappa uppkopplingen. Se därför till att alltid ta med en kompass på svampturen.

5. Även om det krävs regn för att det ska bli svamp är det bäst att plocka torra dagar eftersom en massa blöta svampar lätt klibbar ihop i korgen.

6. Plocka alltid en svamp i taget, aldrig flera samtidigt eftersom det kan dölja sig en giftsvamp bland matsvamparna.

Guide: Plocka svamp – 5 sorter som är enkla att känna igen

Klicka på bilden och dra på pilen åt höger för att se alla svampar!

5
Visa bildspel
/
...
Visa mer

Text och bild: Peter HelperinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...