Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaPlocka ätbart i naturens skafferi

Längtan efter naturen födde projektet Dags Att Plocka som inspirerar till att våga plocka och äta vilda växter. Emilia Blom är initiativtagare och driver både blogg och hemsida tillsammans med sambon Simon Lussi.


Emilia Blom saknade egen trädgård – då gav hon sig ut i naturen

Vem: Emilia Blom
Gör: Grafisk formgivare och illustratör med ett stort intresse för vilda växter.
Aktuell: Driver tillsammans med sambon Simon Lussi projektet Dags Att Plocka, en blogg som informerar och inspirerar kring naturens vilda skafferi i hopp om att ändra samhällets syn på matproduktion och matkonsumtion.

Hur har du blivit så intresserad av vilda växter?

Som liten läste jag Grottbjörnens folk och blev fascinerad av hur man levde med och av naturen under stenåldern. Det där kom tillbaka som vuxen, med lägenhet i stan utan balkong – jag längtade ut och började också undersöka de vilda växterna. Efterhand växte intresset och jag lärde mig massor.

Varför startade ni det här projektet?

Från början var det bristen på egen trädgård som gjorde att vi gav oss ut i naturen. Det är också en miljö- och hållbarhetsfråga. Att ta till vara den mat som finns och följa säsongerna. Vi behöver till exempel inte köpa några gröna blad – de plockar vi i naturen, mycket av det är ogräs. Det är dessutom oftast nyttigare att äta vilda växter än de förädlade.

Hur går det till? Ni går ut och plockar och experimenterar sedan i köket?

Jag är örtnörden och Simon är duktig hobbykock. Han får uppdraget att laga till det jag kommer hem med. Det är väldigt roligt att upptäcka växter, maträtter och sätt att ta till 
vara det jag plockar. Vi torkar, förväller, syarar … Och vi har fått köpa en frys till!

Ni har ett nyhetsbrev där följarna får tips om veckans vilda växt samt recept. Hur kom idén till det?

Det är väldigt lätt att missa det som händer i naturen när man bor i en stad och mest håller sig inomhus. Så jag tänkte att en kalender som påminner vore bra – det fanns ingen så då startade jag den själv. I början lyckades vi få 20 vänner och släktingar att följa. Nu prenumererar 8 500 personer på nyhetsbrevet.

Annons

Missa inte: Få Allers Trädgårds nyhetsbrev här!

Ni bor inne i en storstad – kan man plocka vilda växter där?

Absolut! Se bara till att hitta bra plockställen, där människor (och deras hundar) inte rör sig. Plocka från träden om du är lite nojig med sådant som växer på marken, att det skulle vara smutsigt eller giftigt. Regeln är förstås att aldrig äta något du inte är säker på.

Och favoritväxten?

Björken är fantastisk – den kan ge oss så mycket. Allt från sav att dricka och knoppar att äta eller göra te på till näver, virke och ris. Under sommaren är svinmålla en favorit. Den är överraskande god, som spenat, men nyttigare och mildare. Fröna kan du repa av och använda likt chinoa.

Svinmålla är en av Emilias favoritväxter.

PS. Emilia påminner om allemansrätten. Det är inte tillåtet att plocka allt överallt och i stora mängder.

Här hittar du hemsidan och bloggen: http://www.dagsattplocka.se/

Text: Anni Andreasson

 

Läs också: Annas trädgårdsdröm isades – av glömsk sambo

Anna Björkegren och sambon Svante. Bild: PrivatLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...