Annons

Annons

Plastbiten fick mig att sluta snarka

Efter en rad misslyckade försök att få bukt på snarkningen med allehanda hjälpmedel kom räddningen i form av en liten bettskena i plast.


Bettskena

Underbettet – snarkningens fiende nummer 1

Förvisad till källaren för att inte störa omgivning med sitt nattliga oljud var Allers reporter Peter Helperin i desperat behov efter något som kunde få honom att sluta snarka…
En natt för några år sedan vaknade jag av att sängen skakade. Ett jordskred… hann jag tänka innan jag insåg att det var min fru som sparkade våldsamt i madrassen.
– Du snarkar, utbrast hon när jag undrade vad som stod på.
Jaha, tänkte jag yrvaket, rullade över på magen och somnade om. Och fortsatte snarka…
Jag är inte särskilt storväxt. En och åttio lång och väger cirka åttio kilo. Det är alltså inte övervikt som framkallar snarkljuden. Min teori är att svalget har blivit förslappat så här på ålderns höst. Är snarkning ärftligt kan jag skylla på min pappa som är en snarkare av stora mått. Min mamma klarade de nattliga oljuden tack vare att hon var döv på ena örat och tryckte det friska ner i kudden. Sådan tur har inte min fru, hon har perfekt hörsel på båda öronen.
Dessutom har inte mina snarkningar avtagit med åren, snarare eskalerat. En period vaknade jag så gott som varje natt av sparkarna i madrassen. Då tog jag täcket och kudden och vandrade zombielikt ner i källaren och kröp ner i gästsängen. Till slut fick jag ge upp min sköna säng och mer eller mindre permanent flytta ner i källaren.
Situationen var såklart ohållbar och vi började prata om olika sätt att lösa problemet. Det köptes in olika typer av antisnarkmedel, som nässpray och näsvidgare och skum som sprutades ner i halsen. Men inget hjälpte. I stället blickade jag och min fru mot en framtid i celibat, utan glädjen att kunna vakna upp intill varandra.

Inget att förlora

Så en dag när jag kom hem låg där ett paket till mig. Det innehöll en bettskena i plast som min fru köpt på internet och som påstods motverka snarkning. Nedslagen av de tidigare klena resultaten beslöt jag mig ändå för att pröva den lilla plastbiten. Vad hade jag att förlora?
Jag har tävlat i kampsporter tidigare i livet. Då fick man plocka upp tandskyddet ur kokande vatten och stoppa in den brännheta plastmassan i munnen så att den formade sig efter tänderna. Precis så fick jag göra med snarkskenan, men skillnaden var att jag även skulle skjuta fram underkäken 4–5 millimeter. Efter några försök lyckades jag få till en bra passform. När jag såg mig själv i spegeln med bettskenan i munnen var det som att se Marlon Brandons rollfigur i Gudfadern stirra tillbaka, i alla fall hans käkparti.
Jag la mig åter intill min hustru och somnade in för natten, nu med ett kraftigt underbett. När jag vaknade på morgonen möttes jag av ett stort leende och beskedet att jag inte snarkat alls!
Här skulle jag kunna dra till med att säga att det skett ett mirakel, så stark var den euforiska känsla jag upplevde. Tänk att ett litet påtvingat underbett rådde bot på mitt nattliga oväsen. Och effekten har hållit i sig.
Det är möjligt att en bettskena inte passar alla med snarkproblem, men det är väl värt ett försök. Det värsta som kan hända är att du blir drygt 500 kronor fattigare och ser lite fånig ut med det påtvingade underbettet. Men funkar det blir glädjen desto större. För alla inblandade parter.

Det här kan också hjälpa!

• CPAP, en luftpump som via en slang och ett munstycke över näsa och mun blåser in luft i andningsvägarna när du sover. Det skapar ett övertryck som frigör luftvägarna och motverkar snarkning.
• Viktnedgång, kan ge god effekt för den som är överviktig. Men många normalviktiga snarkar också.
• Undvik alkohol. Även små mängder bidrar till snarkning eftersom alkohol får musklerna i svalget att slappna av så att svalget blir trängre.
• Sluta röka, snarkning är dubbelt så vanligt bland rökare jämfört med icke-rökare.
• Det finns näsvidgare, plåster, sprej, munremsor, gurgelvatten med mera som sägs motverka snarkning, men vetenskapliga bevis saknas för att dessa produkter fungerar.
• Ett beprövat knep för att undvika att sova på rygg är att sy in tennisbollar i ryggen på pyjamasjackan/nattlinnet.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Peter HelperinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...