Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaPlanteringsgudien som lär dig välja rätt växter

Det är lätt att frestas att handla både det ena och det andra när man kommer till en plantskola. Men se upp! Det kan bli både fel och för mycket. Trädgårdsarkitekt Anette H Gårdhagen ger därför sina bästa tips för att lyckas – från plantskolan till rabatten.


Planera dina inköp! Åk inte till plantskolan utan en lista.

KÖPA VÄXTER

Bestäm dig innan 
du åker!

Vilka växter, vad ska du ha dem till, hur många? Gör en lista. Låt en punkt på inköpslistan vara spontanköp – men om du bara gör spontanköp riskerar du att komma hem med växer du inte har en aning om var du ska plantera.

Annons

Frestelserna är många när man kommer till plantskolan. Det är lätt att bara köpa det som blommar fint just när du är där. En bra idé är att komma till plantskolan vid olika tider på säsongen för att få inspiration.

Titta på plantorna

Är de friska och fräscha i bladen? Har de ett bra grenverk? Ibland kan man kolla rötterna. Är det väldigt mycket rötter i krukan är det en fingervisning om att de kan behöva sättas i en spann med vatten när du kommer hem. De behöver helt enkelt suga upp vätska.

Gödsla när du planterar

Växterna du köper är gödslade på plantskolan, och den näringen räcker cirka två veckor. Därför är det viktigt att du tillför näring när du planterar dem i din trädgård.

Fråga om råd

Fråga i plantskolan innan du bestämmer dig för en växt, om den klarar den plats du tänker plantera den på i trädgården. Det finns sorter som klarar olika förhållanden

Text och foto: Eva Malmström

Läs också: Så lär känna jorden i din trädgård.

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...