Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaPlantera en flyttbar kryddträdgård

Förvandla en gammal zinkbalja till en härlig, flyttbar kryddträdgård! Den grå zinkytan är särskilt fin till kryddgrönt, som här blir uppblandat med hornvioler.


Liten kryddträdgård

Zinkbaljan är klar att leverera både nytta och nöje i form av smakupplevelser och dekoration. Ställ den på terrassen eller på en lämplig, lagom solig plats i trädgården. När kryddörterna tagit fart ordentligt kan man gräva upp blommorna så att örterna får mer plats.

Du behöver

  • 1 stor zinkbalja, det finns nytillverkade att köpa
  • Borrmaskin
  • Bra jord för kryddor, örtjord finns att köpa
  • Blandade kryddörter
  • Hornvioler, penséer eller andra ätbara blommor
  • Vatten

Gör så här

1. Borra ett par hål i botten på baljan som avrinningshål för vatten. Fyll baljan till hälften med jord. Är plantorna torra är det en bra idé att låta dem få dra vatten ordentligt i en hink innan du planterar dem.

Annons

liten kryddträdgård

2. Ta av plastkrukorna och kontrollera att rötterna ser friska ut.

liten kryddträdgård

3. Plantera sedan plantorna en bit ner i jorden. Se till att det blir lagom avstånd mellan plantorna och att de inte står för trångt.

liten kryddträdgård

4. Placera hornviolerna mellan örterna så att det ser jämnt ut. Plantera ner även dem en bit och fyll sedan på med jord så att rötterna täcks. Tryck till lätt.

liten kryddträdgård

5. Vattna ordentligt efter planteringen så att jorden faller ner ordentligt runt rötterna och luftrum försvinner. Vänta sedan med nästa vattning tills det översta jordskiktet torkat upp.

Detta har vi planterat i baljan:
Mynta, rosmarin, timjan, citrontimjan och oregano/kungsmynta. Var uppmärksam på att mynta och oregano växer kraftigt i förhållande till andra kryddörter. Som blommande inslag kan du förutom viol och pensé välja blomsterkrasse eller pelargon som också är ätbara. Plantor av låga ringblommor kan också bli fint.

Text: Anna Riborg Hedegaard
Foto: Jakob Valling

10 vackra ätliga blommorLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...